Банкеръ Daily

Общество и политика

Политолог: Стабилността вече се усеща като застой и стабилокрация

Стабилността вече се усеща като застой, заяви в интервю за предаването „Нещо повече“ политологът Страхил Делийски. Той не очаква да се случи нещо по-различно от досега във втората година на управление на правителството „Борисов 3“:

„Имаме една специфична политическа система, която обикновено се нарича стабилокрация, в която основните пътища на политическия процес са маркирани от идеята за стабилност, предназначена за външните наблюдатели. Изминалата година е типична за такъв тип управление. Не случайно ключовата дума на кабинета е „стабилност“. Изпълняваме всички договорености и това е най-важното – стабилността, разбирана като крайна цел на политическия процес. Всичко друго има подчинена роля. Усеща се като застой, но характерът на система не позволява нейната промяна“.

Политологът подчерта, че една от характерните особености на този тип системи е, че те се поддържат от предсрочни парламентарни избори, които вместо да легитимират нова власт, служат за препотвърждаване на властовите позиции на управляващите. Усещането за застой съществува, но то не може да произведе някаква силна политическа алтернатива, категоричен е той.

Според него има риск борбата на интерпретации след края на Европредседателството да се поставят под съмнение изобщо ЕС и начина му на функциониране.

За напрежението между президент и правителство политологът каза: "Големият залог е това напрежение да не прерасне в откровена институционална война, защото никой няма да спечели от това". Според него президентът има основание за много от критиките си по отношение на кабинета. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във