Банкеръ Daily

Общество и политика

Политолог прогнозира петпартиен парламент с дясноцентристки кабинет

Пет формации ще прескочат изборната бариера. Това са безспорно ГЕРБ, "БСП за България", ДПС, Патриотичният фронт и Формация „Воля“ на Марешки, като между първата и втората политическа ще има доближаване.Това прогнозира политологът проф. Тодор Галунов в интервю за радио „Фокус“ – Велико Търново.

„Струва ми се обаче, че това доближаване достигна своя пик. До голяма степен според мен първата и втората сила ще запазят своите позиции. По-скоро ще бъде намалена разликата. Познатите партии, които традиционно са представени в българския парламент, отново ще влязат, но може би ще има отсъствие на някой от досегашните политически партии от парламента, който отиде в история. Другите политически формации, трудно ще прескочат изборната бариера. Като политическа интрига на тези избори е състоянието на старата „десница“", смята Галунов.

Според него въпросът е дали отделните части на Реформаторски блок ще успеят да получат парламентарно представителство.

Проф. Галунов прогнозира петпартиен парламент с дясноцентристки кабинет със сложна политическа конструкция.

„Две партии на този етап трудно могат да направят мнозинство. Ще трябва да има трипартийно правителство след изборите. Това обаче е прогноза на 25 февруари, т.е. в самия старт на кампанията. Все пак има един месец, в който могат да се получат и съответните изненади“, каза още политологът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във