Банкеръ Daily

Общество и политика

Политолог подозира договорки за избори "2 в 1" наесен

Президентът ще свика новия парламент на първо заседание в сряда - само 10 дни след изборите.

Не изключвам варианти за договорки за избори "две в едно" - предсрочни парламентарни и президентски. Тази идея се лансира все по-усилено. Това ще е продължаване на живота на този служебен кабинет, а той се държа като всичко друго, но не и като служебен кабинет, коментира  политологът Калоян Методиев.

Той отбеляза, че още преди изборите на 4 април президентът е взел страна в изборния процес с призива си за подкрепа на "новите".  В отговор на въпрос какво цели "Има такъв народ" с бързите си и нестандартни ходове той предположи, че партията на Слави Трифонов "държи да се наложи, да се превърне в център на политиката в България, да срути системата".

"Те самите казват, че са антисистемни, и евентуално да отидем на избори, където те да реализират още по-голям резултат. Тоест от начало докрай в тяхното поведение имаме деструкция с цел акумулиране на повече гласове за себе си.", заяви Методиев.

Според него в посланията и действията на ИТН има разминаване.

"Не е случайно, че това е проект, замислен още преди първите избори през април - за реализиране т.нар. референдум през вота на суверена. Това става само чрез мнозинство в парламента. Е, няма да го получат - и първия, и втория не го получиха. Очевидно се върви към хвърляне на абсурдни предложения, чрез които да не се направи правителство - да се отхвърлят, да влязат в ролята на жертви и да отидем на трети избори", коментира политологът.

Той смята, че заради изборните резултати в момента имаме повече въпроси отколкото отговори, вкара се още повече напрежение в политическата система, вместо успокоение. 

Президентът ще свика новия парламент на първо заседание в сряда - само 10 дни след изборите. Той заяви, че няма да бърза с връчването на мандат за правителство, а ще даде на партиите време за диалог.

От "Има такъв народ" нетрадиционно и дори изненадващо представиха проект на кабинет точно 15 часа след като изборните секции затвориха, но дни по-късно оттеглиха предложението. БСП пък отново остана трета политическа сила и само с процент повече гласове от доскоро извънпарламентарната коалиция "Демократична България".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във