Банкеръ Daily

Общество и политика

"Политико": Защо България е на опашката по ваксинация в ЕС

Кампаниите за ваксиниране срещу COVID-19 в Европейския съюз набират скорост, но България продължава да изостава значително от останалите. Измъчена от забавяне на доставката, скептицизъм по отношение на ваксините и лошо управление, страната има най-ниския процент на ваксинация в блока, пише "Политико".

Докато повечето членове на ЕС са на път да постигнат целта на Европейската комисия да имунизират 70% от населението до това лято, България ще постигне тази цел чак през февруари 2022 г., ако не забърза темпото. Дори в страни като Румъния и Латвия, приелите първа доза на ваксина са два пъти повече в сравнение с България, отбелязва изданието.

В същото време България е претърпяла едно от най-високите нива на смъртност в Европа през третата вълна. Въпреки че наскоро случаите намаляха, експертите се опасяват, че бавният темп на ваксинация означава, че краят на пандемията няма да се види дълго време.

Сред факторите, които забавиха България, беше решението на правителството да заложи сериозно на ваксината на AstraZeneca, която беше по-достъпна и по-лесна за съхранение. В резултат на това София не поръча пълния дял на Pfizer, до които имаше достъп по съвместната схема на ЕС за обща поръчка. AstraZeneca значително забави доставката на ваксини за ЕС, припомнят от "Политико".

Но липсата на налични дози не е единствената пречка, която пречи на ваксинацията в България. 

Докато повечето граждани на ЕС искат да се ваксинират възможно най-скоро, в България само 19 процента са казали това, според проучване на Евробарометър, проведено по-рано тази година. Само 21 процента от българите са искали да бъдат ваксинирани през 2021 г.“. Други 32 процента искат да получат изстрел „по-късно“, докато 22 процента казват, че никога не искат да бъдат имунизирани срещу COVID-19.

В същото време много българи все още не приемат сериозно коронавируса. Повече от половината българи смятат, че вирусът е изкуствено създаден, според проучване от миналата година; други 17 процента вярват, че вирусът не съществува.

Facebook logo
Бъдете с нас и във