Банкеръ Daily

Общество и политика

"Политико": ПП се подготвя да се присъедини към "Обнови Европа"

На 30 май премиерът Кирил Петков ще присъства на среща на политическите лидери на групата "Обнови Европа". Това съобщава базираното в Брюксел американско електронно издание "Политико", позовавайки се на свои информирани източници. Според него това е "най-силният знак", че формацията на Петков "Продължаваме промяната" се подготвя да се присъедини към групата на европейските либерални партии.

Срещата е известна като предварителна и се провежда преди Европейския съвет. В нея участват национални лидери, като френският президент Еманюел Макрон и нидерландският премиер Марк Рюте, както и европейските комисари Маргрете Вестагер и Тиери Бретон.

Стефан Сежурне, лидерът на „Обнови Европа” в Европейския парламент, политически ухажва Петков, откакто той спечели изборите в края на миналата година, посочват от "Политико". Българският премиер обсъди възможността да се присъедини към групата със Сежурне през януари по време на пътуване до Брюксел, когато се срещна и с двамата лидери на Зелените.

Според изданието все още обаче предстои да бъде изчистена една основна пречка пред членството на ПП - фактът, че в "Обнови Европа" членува опозиционната партия ДПС, чийто депутат Делян Пеевски Вашингтон санкционира по закона "Магнитски". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във