Банкеръ Daily

Общество и политика

"Политико": България се противопоставя на договора срещу насилието над жени

Дясноцентристката управляваща партия на България няма да пристъпи към ратифициране на европейски договор за предотвратяване и борба с насилието срещу жени,съобщи премиерът Бойко Борисов. Така изданието "Политико" отрази промяната в позициите на Борисов за Истанбулската конвенция. 

"Ние ще приемем Конвенцията от Истанбул само ако има консенсус в българското общество", заяви Борисов, посочвайки липсата на подкрепа от страна на други политически партии, включително коалиционната си партия, крайно десните Обединени патриоти, пише изданието. 

Правителството на Борисов предаде на националния парламент миналия месец конвенцията на Съвета на Европа, известна като Истанбулската конвенция. Гласуването на договора трябваше да се проведе през януари, но беше отложено, за да се даде повече време за обсъждане.

Волен Сидеров, един от лидерите на Обединените патриоти, предупреди, че ако партията на ГЕРБ Борисов продължи да търси одобрение за договора, правителствената коалиция може да се разпадне, което да доведе предсрочни парламентарни избори, отбелязва "Политико".

Редица български религиозни групи, включително Българската православна църква, също се противопоставиха на договора, заявявайки, че неговата ратификация ще доведе до легализиране на брака между лица от един и същи пол в България или до увеличаване на вероятността младите хора да се идентифицират като транссексуални.

Българският президент Румен Радев също се противопостави на договора, като заяви, че в действителност той не би предотвратил насилието, защото проблемът все още съществува в страните, които го са ратифицирали, припомня изданието, позовавайки се на агенция "Ройтерс".

Решението идва докато България е председател на Съвета на ЕС и търпи критики, че в управлението й участва крайнодясна партия.

Истанбулската конвенция включва ангажименти от страна на страните-членки за прилагане на мерки за предотвратяване на насилието срещу жени, за защита на жертвите и за преследване на извършителите. Европейският съюз подписа конвенцията миналата година, но някои държави от ЕС - включително Великобритания, Ирландия, Хърватия и Гърция - все още не са го ратифицирали, отбелязва "Политико".

Facebook logo
Бъдете с нас и във