Банкеръ Daily

Корнелия Нинова

Политиката на правителството за околната среда е сбъркана, неадекватна и безотговорна

"Искаме чиста вода, въздух и храна. Политиката на правителството за околната среда е сбъркана, неадекватна и безотговорна." Това заяви от лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна в декларация от името на групата.

Нинова подчерта, че след епидемията от коронавируса, въпросът за чистата вода, храна и въздух става основен.

"Днес е Световният ден на околната среда. Чистата околна среда е една от гаранциите за здравословен начин на живот. Достъпът до чиста вода, въздух и храна е нещо естествено в 21 век и в България, която разполага с прекрасна природа и много природни ресурси, но нека да видим къде стоим ние днес, на този ден", каза червената лидерка.

"По отношение на водите ние сме там, където безотговорното управление на три поредни правителства на ГЕРБ натика целия воден сектор в продължение на 10 години. Години наред държавата ни бе длъжна поетапно и в срокове да реформира водния си сектор, като усвои милиарди, отпуснати по оперативна програма за целта. Милиарди се загубиха, пропиляха се възможности, а български градове и села, курорти, квартали и домакинства продължават да живеят в недопустими рискове от лоша, дори рискова за здравето питейна вода. Чаканите 12 млрд. лева., нужни за реформиране на водния сектор, се оказаха напразно повтаряно число. Правителството продължава да не реализира реформата в мащаба, в който единствено има смисъл от тази реформа. Къде са осигурените средства, къде са инвестициите в реновиране на водопроводната и канализационна инфраструктура на градове и села? По данни на експерти дори и към момента инвестираните средства - европейски и национални, допълнени с ресурси на общините, могат да решат в най-добрия случай проблема на около 40 - 50% от населението на страната", подчерта лидерът на социалистите.

Тя попита какво се случва с останалата част от населението и изтъкна, че признанието за хаос в управлението на водния сектор вече "не топли никого". По думите й всички са претръпнали пред системните фирмени загуби заради амортизирана от три десетилетия водна инфраструктура.

Соцлидерката даде пример с Хасково, където от три години БСП поставяла въпроса за чистата питейна вода.

"Там живеят 70 хил. души, но не я използват заради уран и алфа активност. Жители на общината казват: "От чешмите тече уран", "Повече от допустимото", допълват експерти. Пример с Варна, само от преди няколко дни - хиляди кубически метри фекални води и 5 млн. евро изтекоха във Варненското езеро. А река Чепеларска и река Юговска са замърсени с цианиди по официални данни на експерти - врки примери за продължаващо безотговорно отношение към чистотата на реките и водите в България", посочи Нинова.

БСП настоя за разяснение какво се случва с държавния ВиК холдинг, който управляващите са приели с 1 млрд. лева капитал. Според социалистите холдингът съществува на хартия, а капитал изобщо няма.

"Какво стана с 500 млн. лв., отпуснати на държавното предприятие, за грижа за язовирите. Колко язовири бяха ремонтирани и къде отидоха парите", попита още лидерът на левицата.

Тя отново подчерта, че това са все конкретни примери за сбъркана, неадекватна и безотговорна политика.

"Нека да видим какво е състоянието по отношение на чистия въздух. България е първа в ЕС по замърсяване на въздуха с фини прахови частици. 15 хил. българи умират годишно според СЗО от замърсения въздух в България. Да продължим с отпадъците. Правителствата на Борисов превърнаха България в сметището на Европа. Нерегламентирано горене на отпадъци беше констатирано в Бобов дол, Русе. Незаконни сметища - в село Калипетрово, Силистренско, Плевен, Враца, Ямбол, 9 броя незаконни сметища в Асеновград. Така мога да изреждам десетки български общини, градове и села. Сигурно не остана община, която да не е засегната от този въпрос. Какви мерки са предприети там? Има ли правителството представа колко незаконни сметища има в България, колко тона боклук е внесен от Европа? Каква е съдбата на този боклук? Каква е съдбата на българската земя, въздух и вода, отровени от него? Ние не искаме много, искаме чиста вода, чист въздух и чиста храна", продължи Нинова.

Тя спря вниманието си в декларацията и на новите средства, насочени за възстановяване от последиците от коронавируса, които "се отпускат под условие за подобряване на жизнения стандарт на българския народ, за подобряване на социалните системи и здравеопазването, за повишаване, удължаване на живота на българските граждани".

Председателят на БСП обвини управляващите, че нямат план и в тази посока и отново милиарди "ще изтекат в приближените фирми до властта".

Facebook logo
Бъдете с нас и във