Банкеръ Daily

Христо Иванов:

Политиката на ЦИК ще доведе до хаос на изборите

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов твърди, че Централната избирателна комисия (ЦИК) води "последователна политика на допускане на хаос, чиято цел е потискане на участието в изборите". Това негово изказване е свързано с отказа на комисията да създаде единна електронна форма, с която хората под карантина да заявят желанието си да гласуват с подвижна урна на предстоящите избори, които ще се състоят на 4 април.

"В момента решението на ЦИК препраща към сайтовете на 265 общини, където хората да проверяват как се заявява желание за гласуване", коментира юристът Надежда Йорданова, кандидат за депутат в столичния 23 МИР.

Христо Иванов не пропусна да припомни и за проблема с видеоизлъчването от броенето на бюлетините. Миналата седмица ЦИК реши да обжалва решението на Софийския апелативен съд, който позволи заснемането и излъчването от отчитането на гласовете. Жалба обаче все още не е депозирана. "Може би сега имат махмурлук и се чудят какво решение са взели", каза съпредседателят на "Демократична България" и призова ЦИК, ако са решили да обжалват решението, да го направят навреме и да не се възползват от протакане.

От ГЕРБ пък алармираха, че изборният протокол за предстоящия вот е неясен, излишно сложен и това може да доведе до грешки при попълването, което ще забави изборните резултати. Те призоваха Централната избирателна комисия да предприеме мерки по казуса. 

Според партията на Бойко Борисов, протоколът за първи път е в хоризонтален вид, което ще затрудни дори опитните членове на Секционни избирателни комисии да го попълнят. А при всички видове избори досега изборните книжа винаги са били във вертикален вид. 

Те обърнаха и внимание на това, че подредбата също е различна, в сравнение с други години - недействителните гласове са представени пред действителните, а действителните се поставят в девет графи. В протокола, който е 20 страници, са необходими над 500 сумирания. Това щяло да доведе до грешки. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във