Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПОЛИТИЦИТЕ ЗАРЪФАХА ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА БУЛБАНК

Продажбата на най-голямата българска банка ще се превърне в политическото събитие на месеца. Крак повлече гръцкият милиардер Павлос Вардиноянис - представител на консорциума Кановас, който заедно с Креди Агрикол Индосуец е основен конкурент на италианската банка УниКредито Италиано и германския застраховател Алианц за покупката на БУЛБАНК.


Пръв Вардиноянис се оплака пред българските медии, че решението на Банковата консолидационна компания да не го класира на първо място е продиктувано и от политически съображения. Опозицията в българския парламент веднага реши да цака правителство с коза БУЛБАНК.


На 8 юни БСП, която винаги е била в близки отношения с управляващите в момента Гърция социалисти от ПАСОК, даде пресконференция. На нея Румен Овчаров обяви, че най-голямата българска банка се продава при най-неизгодните за държавата условия и сделката не трябва да се сключва в момента. Овчаров подчерта, че медиите поставят куп въпроси: Кой е този купувач? Кои са участниците в консорциума? Кой е техният собственик? Има ли доверителна сметка и каква е тя? Защо на едни е отказана, а на други е предоставена такава сметка?. Червеният депутат обаче не пожела да си спомни, че това са въпросите на Вардиноянис и на професора от Лондон Димитър Иванов, които от месец синхронизирано атакуват италианския избор на БКК.


На 9 юни вицепремиерът Петър Жотев даде обяснения в парламента на депутата от Бизнесблока Нансен Бехар по приватизацията на БУЛБАНК. В изказването си Жотев почти повтори писмото си до медиите от 31 май тази година, където с доста подробности отхвърли обвиненията по повод избирането на консорциума УниКредито Италиано - Алианц за предпочитан купувач.


Пред парламента вицепремиерът заяви, че нападките срещу БКК са базирани на невярна информация. Той обаче се лъже, ако си мисли, че ще отърве продажбата на БУЛБАНК от захапката на опозицията само с един отговор на парламентарно питане. Социалистите искат дебат по въпроса за приватизационната сделка и едва ли ще го изтърват като възможност да се поупражняват в ораторство до началото на лятната ваканция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във