Банкеръ Daily

Румен Радев:

Политиците трябва да се вслушат в гласа на народа

Политиците на всички нива трябва да се вслушат в гласа на народа. Това заяви президентът Румен Радев на дискусия в смолянския музей с представители на институциите и общественици.

„Аз затова съм тук, да чуя вас, защото нашият народ е мъдър. Когато политиците ни загубят вярната посока, той може да ги върне много бързо. И за да става това без катаклизми, е важно навреме да се вслушаме във вашият глас“, каза държавният глава в Смолян.

Президентът Радев заяви още, че българските гранични пунктове трябва да изглеждат като пункта с Гърция „Рудозем – Ксанти“. И съобщи, че предстои ново обсъждане с гръцките власти за съвместната работа по границите.

„Аз съм в ефективен диалог с премиера на Гърция Мицотакис, с президента. Въпросът е поставен. С премиера ще се виждам другата седмица пак, надявам се, и ще направя всичко възможно, обещавам ви по най-бързия начин гръцката страна да изпълни тя своите ангажименти и наистина поне от тази точка да отпушим пътуването на хора, на стоки“, каза президентът Румен Радев при посещението си в Смолян.

На срещата присъстваха областният управител на Смолян Стефан Сабрутев, по чиято покана държавният глава е в областта, министърът на транспорта Георги Тодоров, народните представители Мика Зайкова и Петя Михалевска, кметът на Смолян Николай Мелемов, кметът на Чепеларе Боран Хаджиев, директори на културните институции, общественици и граждани.

„Чувствам се много щастлив че имам възможност да се срещна с обществениците и представителите на културните институции в Смолян. Още съм под въздействието на магията на Родопа, моите срещи с родопчани – открити, честни, трудолюбиви хора, стъпили здраво на земята, но стоящи високо. Не само, защото тук е една от високите географски области на България, но хората са много извисени. Битът и животът е по-труден тук, но явно това е сплотявало хората във времена на изпитания. Днес тук се среща здрав български корен, традиции, настояще. Това е уникално място, където в момента се събира във фокус цялата тази трансформация, която се случва в България“, заяви президентът Румен Радев.

По думите му, има нещо, което не трябва да забравяме, колкото и нови технологии, каквато и инфраструктура да въвеждаме за в бъдеще, не трябва да забравяме най-важното – нашият корен и българските традиции и култура, защото това е спойката на нашето общество. Ако се откъснем от традициите и загубим нашата култура и образование и не инвестираме в нашите деца, ние ще се разпаднем като общество, категоричен е държавният глава.

„Благодаря ви за това, което правите тук, да пазите здравия български дух, защото Родопа планина е била духовна крепост на българщината и тя в момента е такава. Поздравявам ви за това, което правите, което ви коства много усилия. За да постигнете нещо тук трябва да изразходите повече енергия и да вложите повече от себе си, в сравнение с други географски области, където нещата се получават по-лесно. Но може би тъкмо и на това се дължи вашият успех. Да, комуникациите са изключително важни за този край, но не само транспорта. Бих добавил и дигиталната - това е бъдещето - скоростта, обема на информацията, достъпът да нея. Енергийната свързаност е изключително важна. За тези производства, които се разгръщат тук. Някои от кметовете в региона имат амбициозна цели и визия са общините. След 20 години съм убеден, че технологиите ще ни позволяват съвсем друг вид транспорт. Повярвайте ми, тук ще има въздушен транспорт – евтин и удобен и ние трябва да гледаме напред“, подчерта президентът Радев.

Той отбеляза, че най-ценният фактор оттук нататък ще бъде времето. То не е без значение, когато искаме да привлечем чужди инвеститори и то сериозни. За пример посочи ,че за да пътуваш поне три часа от Пловдив до Рудозем това е голяма загуба на ресурс.

"Така че трябва да мислим по-смело и отсега да създаваме такива предпоставки, така че ако този край се насити с комуникационни връзки от различен тип, а виждам тук наистина бурно развитие", посочи президентът Радев. Той уточни, че хората в Родопа планина имат това, което другите го нямат – тази легендарна планина, този невероятен въздух, води, свежест, зеленина и космическа песен. Родопската мелодия мисля, че е нашата връзка с космоса и трябва да я пазим. Тя ще набира сила и ще привлича все повече хора тук", допълни държавният глава.

„Въпреки всички трудности, предизвикателства през последните десетилетия, вие не сте се предали, така както не са е предали и нашите предци векове наред да отстояват българщината, за което ви поздравявам и можете да разчитате на моята подкрепа. Знаете, че моята институция няма бюджет, иначе с готовност бих помогнал на всички поставени въпроси. Имате моята морална подкрепа за всеки един проблем, който трябва да бъде решен. В наше време, когато политиката, която трябва да развива България и да работи за себе си, трябва да се вслушваме в гласа на хората – това е компасът. Нашият народ е мъдър, когато политиците загубят вярната посока, той може да ги върне много бързо и за да става това много бързо и за да стане това без катаклизми, трябва навреме да се вслушаме в гласа на хората“, подчерта държавният глава.

Кметът на Смолян Николай Мелемов заяви, че е чест днес президентът да бъде сред жителите на града в сърцето на Родопите, както наричаме Смолян и в сърцето на Смолян, какъвто е културния комплекс, в който се намираме.

„Ние родопчани много разчитаме на културата и образованието и затова нашия град има една атмосфера, която е неповторима. Неслучайно и Смолян е обявен за град на знанието – на всички олимпиади матури сме на първите места и това е резултат, както на домашното възпитание и добрите училища, така и на културата на нашите съграждани, на средата, в която растат нашите деца. Затова благодаря на президента, защото в Родопите в планината животът наистина е по-труден но пък това ни прави и по-силни. Имаме нужда винаги от подкрепата на държавата и институциите, за да може да вървим напред. А ние ще вървим напред преди всички с култура и образование“, каза още кметът на Смолян.

Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев заяви, че основният проблем на хората в областта е, че те искат да имат добра и достъпна инфраструктура и добри доходи. Той уточни, че проблемите, които са се поставили по време на визитата на президента Румен Радев в област Смолян са доста.

"Най-важният от тях е транспортната свързаност на град Смолян. За тази свързаност е необходима сериозна намеса на държавата. Много разчитаме на Вас“, подчерта Сабрутев.

Той допълни, че е много важно и изграждането на трета лета по пътя Асеновград – Смолян, за свързаността с граничния пункт „Рудозем-Ксанти“. Областният управител на Смолян отбеляза, че най-ценното нещо на Смолян, са хората, които успяват да съхраняват духа, да съхраняват това, което дедите са оставили.

Срещата на президента Румен Радев в Смолян продължи с дискусии с местните общественици за бъдещото развитие на Смолян и региона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във