Банкеръ Daily

Петър Стоянов:

Политиците се срамуват да говорят за българска национална държава

Съединението е едно от най-важните събития в най-новата българска история и по някакъв начин е феномен и в европейската история. Това заяви президентът (1997 - 2002 г.) Петър Стоянов.

"До 1989 г. 6 септември никога не е бил официален празник. Празнувал се в докомунистическа България. За 100-годишнината имаше големи тържества в Пловдив, но като цяло във времето на моето детство 6 септември почти не се споменаваше. Споменаваше се крадешком, може би защото беше близо до 9 септември, който тогава минаваше за най-големият и светъл национален празник“, отбеляза Петър Стоянов пред bTV.

Според него в речите на всички политици за празника се среща почти едно и също клише – как на 6 септември сме били обединени и сме постигнали националния си идеал. "Истината е, че нито преди, нито по време, нито доста време след Съединението ние не сме били съвсем обединени. Въпросът е в това, че тогава противопоставянето е било заради свръхпатриотизма. Днес в много голяма степен зад разединението на българските политици личат икономически интереси и сенки на олигарси. Това е разликата", каза президентът.

По думите му тогава борците за национално единение са издигали в култ създаването на българска държава, докато днешните политици се срамуват да говорят за българската национална държава: "Те говорят за гласоподаватели, за народ, за суверен или за общество. Има даже хора, които смятайки, че са остроумни, заявяват: Обичам народа, мразя държавата. Ако беше жив Захари Стоянов, щеше да им каже, че без държава няма народностен просперитет. Без държава няма нито културен, нито икономически напредък за нито един народ – това трябва да е набито в съзнанието на хората, които се занимават с политика. Имаме държава, дайте да я съхраняваме."

Стоянов смята, че непрекъснатите вопли за промяна в Конституцията говорят само за политическа безпомощност: "Няма никакъв смисъл да объркваме българския народ с този тип дебат. Въпросът не е в това непрекъснато да променяш Конституцията си или държавното си устройство. Въпросът опира до много по-прости неща – как българските политици да създадат в народа чувство за законност."

Facebook logo
Бъдете с нас и във