Банкеръ Daily

Общество и политика

Политиците са били подслушвани случайно, твърди експерт

В понеделник Специализираният наказателен съд обяви, че не е издавал разрешения за подслушване на политици - настоящият служебен премиер или лица от политически формации.

Използването спрямо когото и да било на СРС е било на законово основание и по съответния ред. Вероятно политици са попаднали там случайно, коментира пред Би Ти Ви Димитър Узунов, бивш представляващ Висшия съдебен съвет, по повод изнесените данни, че са подслушвани опозиционни политици, както и служебния премиер Стефан Янев.

Той добави и че вярва на Спецсъда, че не е издавано разрешение за използване на специални разузнавателни средства спрямо служебния премиер и лица от политически формации, споменати в медиите.

Узунов отбеляза и че издаване на разрешение за използване на СРС-та се прилага при тежки присъди, които предвиждат от 5 години лишаване от свобода. Изисква се и мотивирано искане, както и приложени доказателства, добави експертът. 

Той даде пример с подслушвано криминално проявено лице, което може да си говори с някой, който след време става народен представител.

„Кой е подслушван тогава“, попита Узунов и определи твърденията за използване на СРС-та спрямо политици като предизборно говорене.

Димитър Узунов обясни още, че всеки съдия може да даде подобно разрешение.

В понеделник Специализираният наказателен съд обяви, че не е издавал разрешения за подслушване на политици - настоящият служебен премиер или лица от политически формации. Това съобщиха от съда в отговор на юриста от "Демократична България" Атанас Славов, който предположи, че по последния скандал разрешенията са били издадени именно от тази институция.

"По повод на отправени внушения в публичното пространство от представители на обединение "Демократична България" за това, че Специализираният наказателен съд  е издавал разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства спрямо политически ангажирани фигури, е извършена проверка в съдебните регистри. От нея е установено, че от СНС не е издавано разрешение за прилагане на СРС спрямо настоящия министър-председател на Република България, нито спрямо лица от политически формации, споменати в медиите", гласи позицията на съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във