Банкеръ Daily

Енергийният експерт Васко Начев пред „БАНКЕРЪ“:

Политиците първи завъртяха бизнеса с малките ВЕИ

Енергетиката е една от основните части в уравнението за успеваемост на една държава

Васко Начев е енергиен експерт с богат професионален опит. Работи като консултант по проучване и добив на нефт и газ в Близкия Изток, Египет, Казахстан, Индонезия. Един от най-известните български анализатори на петролните пазари.

 

* Децентрализацията в енергетиката е задача № 1

* Предприемчиви политици първи завъртяха бизнеса с малките ВЕИ 

*  Към днешна дата соларните паркове имат страхотни перспективи и това е една от посоките, в които можем да работим.

*  Парите за стимулиране на ВЕИ-сектора плюс свръхпечалбите на АЕЦ "Козлудуй" могат да решат сегашните проблеми.

 

Г-н Начев, в енергетиката се говори за зависимости, за обръчи, за огромно изтичане на публични средства и за това, че сектора доведен до състояние на огромна задлъжнялост...

- До утре сутринта можем да си говорим на тази тема. Хубаво е, че има желание да се започне начисто. Ако ние с Вас тръгнем да дълбаем, едва ли ще впечатлим някого, а и ние едва ли сме хората, които можем да стигнем до основите.

Но сме в сезона на запушване на течове.

- Да, така е. Моето предложение е следното – хората, които оттук насетне ще се занимават с енергетика, поне да имат хигиена. Ако погледнете – в целия сектор винаги има някой, който седи на входа или на изхода. Има изключително много лобиране при конструирането на енергийните закони – ето тези неща трябва да бъдат спрени и изчистени още в самото начало, за да имаме някакъв успешен край.

Такъв би трябвало да бъде подходът – нали видяхте част от участниците в преговорите за коалиционно споразумение? Няма как от тези хора да очакваме чудеса от храбрости. Не че те са лоши – но ние знаем техния капацитет, техните възможности и тяхното виждане по дадени въпроси. Сега сме ноември 2021 г. и нещата изглеждат по съвършено различен начин и ако по отношение на енергийната стратегия ние залагаме на идеи от 80-те години, смятайте, че нищо няма да се случи. Нищо няма да се случи и ако някой смята, че може да направи прогноза за 2050 г., без изобщо да е погледнал какви са световните тенденции. 

Публична тайна е, че енергетиката е сектор на ДПС. В него се намира една мистериозна фигура – Илко Желязков, за когото въобще нищо не се каза, а той беше един от тримата в акта „Магнитски“. И служебното правителство не направи нищо съществено, въпреки че тръгна остро към тези разкрития.

- Това е липса на политическа воля – няма как по друг начин да го квалифицирам.

Може ли този сектор да се прочисти, като се тръгне към приемане на стратегия, ако всички тези вътрешни зависимости останат?

- Не, в никакъв случай. Затова казвам - нека поне основата да бъде изчистена, ако искаме нещо да се случи. И да правим неща с по-дълъг хоризонт, но те да са дезинфекцирани от сегашното състояние. Защото много лесно биха могли да бъдат заразени, ако нямаме добра основа и превантивни мерки срещу евентуално заразяване. Позволявам си да правя такива препратки, защо тази тема е много актуална. Важното е да се стъпи на чиста основа и да бъдат затворени вратичките за онези хора, които се надяват да лобират в една или друга посока. Има десетки примери – ще дам един във връзка с постановлението за разрешените до 30 киловата за малки обекти. При тях веднага предприемчиви политици изкупиха маса руини и там инсталираха мощности до 30 киловата.

За да са готови за старт?

- Не, те преди всички още си завъртяха бизнеса. То е законно, но не е морално – не може един човек да има 50 къщи с тази идея - да реализира сериозни печалби в посока продажба на електроенергия. Бе направен опит да се сложи някаква бариера с предложението поне 10% от произведената енергия да бъде за собствена консумация. Но нито един от тях не се съобрази с това.

Това са предимно политици – така ли?

- Справката може да бъде направена много лесно – кой какви имоти притежава и какъв бизнес развива. Аз нямам нищо лично към нито един от тези хора, но трябва да има някаква елементарна хигиена. И би било добре, ако в следващия парламент бъде приет филтър – 10% от тази енергия да бъде за собствена консумация.

Една от забележките Ви към дискусията за енергетика бе, че не сте чули нищо за децентрализация.

- За мен децентрализацията е изключително важен елемент, защото динамиката на пазарите е такава,че ако ние не вървим към децентрализация, а се концентрираме върху базови мощности с огромни капацитети, смятайте, че до никъде няма да я докараме. Тенденцията в глобален мащаб е децентрализация - само тогава една система може да бъде гъвкава.

Това е смисълът на така наречения зелен път, по който ние трябва да тръгнем.

- Аз го наричам „Зелена сделка“, зелен преход, зелен график. Но зад този декор се крият много нечисти помисли. Разбирате ли? Трябва да бъдем максимално внимателни, защото има доброжелатели, които са готови на всичко дори и за да получават трохи.

Вътрешни?

- Вътрешни, разбира се. Едно нещо мога смело да кажа – зелените никога няма да станат мафия. Мафията ще стане зелена. Така че трябва да бъдем много внимателни, когато правим основата – да сложим филтрите и посоката, защото има немалко недоброжелатели.

Да тръгнем от стратегията, а после ще стигнем и до тока, който е пряката еманация на проблема.

- Той е черешката на тортата.

Как трябва да се преструктурира българската енергетика, че да влезем в новото време, в което светът и Европа се намират, и това да стане така, че да бъде на поносима стойност за нас?

- Тези неща са взаимно изключващи се. Ще ви кажа защо. Европа не иска да имаме евтина енергия - говоря като цяло. Защото се смята, че, който притежава евтина енергия, я пилее много повече. В това има логика, но обществото като цяло - Европа и светът, като цяло, не е готов за такъв преход в такива мащаби и с такава интензивност.

Веднага мога да ви дам пример с цените на въглеродните емисии. Разчетът на Европейската комисия беше през 2030 г. цените да стигнат 60 евро за тон. В момента са 72 долара, а сме все още само 2021 година. Ето го първият дисбаланс - ето една от сериозните индикации, че има нещо сбъркано в тази политика. И трябва да се направят корекции.

В това има и някаква игра с търговията с квоти.

- Да, има, но да не навлизаме в тази тема - има хедж фондове, които изтеглят част от тях, за да поддържат висока цена, защото този зелен преход струва много пари. И заради това апетитите са много големи. Очакванията са, че паричните потоци ще са огромни и това е единствената посока, където има много бързо движение на пари. А банки и фондове - всички искат да има движение на пари. Изобщо никоя финансова институция не се интересува от крайния резултат. Тях ги интересува парите да се търкалят.

Доколкото знам, Германия постави като срок 2030 г., когато ще бъде краят на въглищната енергетика, а догодина спират всички ядрени мощности.

- Точно така.

Как тогава ще функционира тази най-голяма икономика в Европа? На каква енергийна база?

Моите очаквания са, че максимум до 3-4 години Германия ще бъде изправена пред невероятни трудности. Може дори и по-рано от три години. Очакванията ми бяха, че тези сътресения ще се случат през 2024-2025 г., а те се случват още сега. Динамиката е толкова голяма, че във времето всичко е максимално компресирано. Но Германия разчита на помощ от Франция.

Тя купува ядрен ток от Франция.

- Точно така. Германия балансира с атомния ток на Франция, когато вятърът не духа и слънцето не грее. Но това ще й изиграе много лоша шега, защото работейки в нефтения бранш знам, че природата много ревностно си пази ресурсите и когато човек ги дисбалансира в някаква посока – независимо каква е тя – природата, рано или късно, си връща като бумеранг за този дисбаланс.

Представете си един сондаж на 4-5 000 метра дълбочина – моите наблюдения са върху подобен опит. Винаги залежи с подобен потенциал за съпроводени с невероятно големи трудности. Само едно нещо да не е разчетено и веднага сме наказани по много сериозен начин.

Като говорим за тази германска недалновидност, се сещам за една прогноза от преди 4-5 години на „Станфорд“. Според нея германската икономика в един момент щяла да се разклати и да свие. И тогава полската икономика - тук правя енергийна връзка, защото поляците си държат на въглищата, щяла да стане главен двигател на европейските процеси.

- Ако следим случващото се в дълбочина, а не по късата допирателна, не е трудно да имаме подобни предусещания. Енергетиката е една от основните части в уравнението за успеваемост на една държава и заради това казвам, че до две, три, четири години Германия ще бъде изправена пред невероятна криза, имайки предвид, че тя е една от водещите икономики в Европа, лесно е да разберем какво ни очаква. А то не е нищо добро.

Видяхме контраста с големите икономики – сега да погледнем какви са възможните правилни стратегии у нас.

- Трябва да направим една енергийна стратегия на България. Задължително условие е тя да бъде на принципа на минималната грешка. Затова казвам, че децентрализацията е важен елемент в нея. 

Затова големите енергийни проекти биха били пагубни, без значение как се казват – „Белене“, „Марици“, няма никакво значение. Големите енергийни проекти ще бъдат пагубни, защото динамиката не ги позволява - затова говоря за принципа на минималната грешка.

На зелена база ли виждате децентрализацията? Някои говорят за малки ядрени реактори...

- Говори се за много неща. Хората, които натискат в тази посока, са два-три процента, но те вдигат толкова много шум, че човек има усещането, че са 92 процента. Ето тук е бедата – не искам да коментирам хората, присъствали на дискусията, но част от тях са болни хора и ако им бъде дадена възможност за реализация, нещата ще отидат в непоправимо погрешна посока.

Апетитите са много големи и трябва много разум и политическа воля, и хора, които са готови да дадат нещо от себе си – ей така – без нищо. Да не очакват нищо в замяна.

Ядрената енергетика според вашите разбирания остава ли нещо трайно или е конюнктурна?

- Тя е част от уравнението, при чието решаване трябва да бъдем много внимателни. Каква е идеята? Перфектна – 5-и и 6-и блок да бъдат изтискани максимално. Т.е да дадат възможния максимум, като се увеличи животът им. Другото нещо, което е важно, е, че ако бъде решено  ядрената енергетика да бъде част от стратегията на България – то трябва да се ограничим до 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ и в никакъв случай да не се захващаме с проекта „Белене“, защото той ще загроби държавата. Казват ни – дайте ни парите днес, ако искате през 2070 г. да сте добре – с нетни нулеви емисии.

А с този обем средства какво можем да свършим реално, за да има някаква перспектива и някаква икономическа и енергийна нормалност в България? Вие заговорихте затова, че газопреносната мрежа може да се използва за транспортиране на водород.

- Искам да внеса яснота – хора, които казват, че газопреносната система трябва да бъде преструктурирана, нямат никаква представа от тези неща. Максимум процентът водород, който може да бъде смесен с природния газ, е до 15 процента. Оттам насетне нещата стават неконтролируеми. Т.е. тази система не може да бъде използвана.

Да не говорим, че повечето от нещата, свързани с водорода, в момента са само на хартия – грантови проети, където винаги има готови НПО-та и всякакви други фирми, решени да усвояват. Оттам насетне дали подобен проект ще бъде реализиран, дали ще има някаква ефективност от него, това е тема на друг разговор.

Искате да кажете, че темата за водорода в газопреносната мрежа е фишек?

- Твърдят го хора, които нямат никаква представа от тези неща. Има световни компании, които вече работят в тази посока – които използват природен газ, смесвайки го с 15% водород. И така процентът на въглеродните емисии веднага слиза надолу. Но ще добавя нещо, което сякаш се пропуска между редовете - при синтезирането на един тон водород се избълват 10 тона въглеродни емисии. Тези данни някак се пропускат – важен е крайният резултат, а не неговата цена.

Кои са тогава стъпките, по които трябва да тръгнем, за да влезем в някаква стратегия за следващите 5-10 години? Нека да не мислим за 2050 година.

- Напълно съм съгласен, че периодът трябва да е 5-годишен. Нека видим кое е оптималното, което бихме могли да направим. И да работим в тази посока. Динамиката е такава, че едва след 5 години можем да направим оценката и да видим дали пътят е правилен и дали да продължаваме напред. Принципно зеленият преход и зелената енергия са нещо много добро.

Към днешна дата соларните паркове имат страхотни перспективи и това е една от посоките, в които можем да работим. Не толкова вятърните мощности, тъй като ние имаме много ограничения откъм ветровия поток, който може да бъде използван. В същото време винаги трябва да знаем как ще балансираме системата. Защото, ако тръгнем в една посока - смятайте, че ЕСО и ЕРП ще бъдат изправени пред невъзможност за балансиране.

Разбирате ли? Имаме слънце, имаме ток, но през нощта какво правим? Нещата са доста по-сложни. Затова към днешна дата, колкото повече са ВЕИ-та, толкова повече газ трябва да има. Колкото и да е неприятно за тези хора, които гледат само лявата половина от уравнението. И тук ние с ВЕИ можем да покрием 1500 часа в годината, а годината има 8760 часа. И ние трябва да имаме готовност с какво да балансираме  тази разлика – от 1500 до 8760 часа.

И какво да правим, за да покрием тази разлика от 1.5 до 8.76?

- Затова говоря за децентрализация – ако вие сте ръководител на мощна компания – решавате да си свалите разхода, ще успеете да го направите с електроенергия от ВЕИ и от соларен парк – ако е грамотно проектиран и направен, цената е около 35 лева на мегават.

За тези 1500 часа ние имаме 35 лева мегават, а какво правим с другите? Вариант е когенерацията, т.е. газова централа, но от нов тип, а не тези с отворения цикъл, при които сме видели как с огромните охладители всичко заминава във въздуха. Те са изключително нерентабилни. Дори и „Мариците“ ни - ако сте видели всичките им охладители, то сте наясно, че това са едни огромни пушещи казани.

И това не е пушек, а парата, с която става изстудяването. Така стоят нещата и те не са много сложни. Въпросът е да я има политическата воля и да го има правилният поглед. 

Като споменавате политическото говорене – има една партия, която казва, че в енергийната система има ресурси, има някакви пари, които са акумулирани и благодарение на които нещата могат да се нивелират, така че изобщо да не се говори за поскъпване на тока от 1-и януари. Има ли такива резерви?

- Нещата са малко пресилени. Така или иначе всяка година се отварят Българският енергиен холдинг (БЕХ) и брашненият чувал, който ежегодно е изтупван, и се нарича АЕЦ Козлодуй. И така се покриват всичките тези дупки. А за този фонд „Енергийна сигурност“, откъдето стават отчисленията от въглеродните емисии, парите са заети от нас, от бизнеса. Под една или друга форма и някой решава как те да бъдат върнати обратно.

Тези пари имат ли някакво предназначение?

- Те принципно са за стимулиране на ВЕИ-сектора, но при тази форсмажорна ситуация не можем да говорим за никакъв подобен сектор - хората просто изнемогват. Няма как да покриват елементарни нужди. Така че с този фонд биха могли да се покриват голяма част от несправедливостите, които в момента царят на енергийния пазар.

И да добавя само едно изречение – имайки предвид свръхпечалбите, които се реализират от АЕЦ Козлодуй, ето ви два мощни инструмента, с които проблемите могат да се решат. Въпросът е, че трябва политическа воля това да стане по най-справедливия начин, а не през лобизъм – за едни повече, а за други – ако остане.

Последен въпрос – умишлено ли е саботиран ПАВЕЦ „Чаира“? Питам ви, защото чувам тази версия. Според нея целта е да се закопаем още повече в руските зависимости от „Газпром“.

- Не искам да влизам в тази теория на конспирациите. Ако някой си е въобразявал, че има такова нещо, той е сбъркал адреса. ПАВЕЦ „Чаира“ или какъвто и да било ПАВЕЦ – това не е базова мощност – това е дублираща мощност, която има като предназначение да компенсира моментни пикове и на нея не може да разчитаме.

Но тя е извадена от употреба, а енергията от нея е сравнително евтина.

- За един вложен лев, получавате 73 стотинки. Сами разбирате колко е евтина.

Разговора води Емил Янев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във