Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПОЛИТИЦИТЕ ПАК ЗАПОЧНАХА ДА СМЯТАТ

Колко партии ще влязат в следващия парламент? Кои ще са те? Какъв вид коалиции ще могат да формират? Това са въпросите, които вълнуват днес и управляващи, и управлявани.
Въпреки че в България има повече от 250 партии, реалните състезатели за мандатите в 39-ото Народно събрание не са чак толкова много. До края на март депутатите ще приемат новите правила за изборната надпревара и за да се доберат до състезанието, формациите ще трябва да прескочат доста препятствия - да са събрали симпатиите най-малко на 1% от гласоподавателите през предишната кампания или пък да са представили в ЦИК (Централна избирателна комисия) десет хиляди нотариално заверени подписа на поддръжници. Новият норматив ще предвиди още половин дузина други ограничения. Най-сериозна съпротива засега предизвиква предложението политическите сили сами да поръчват броя на бюлетините си и съответно да заплащат за тях.
Със или без тези изисквания е ясно, че освен двете коалиции - на СДС и на БСП,

няма други формации със запазени места

в следващия парламент. Дори и хората на Ахмед Доган имат своите сериозни притеснения, макар че вероятността да се препънат в летвата изглежда малка.
Аналитиците в партийните централи разглеждат няколко възможни състава на 39-ото Народно събрание. Вариантът, към който се стреми Иван Костов, е двуцветен. Надеждите на премиера са в сградата на съединението да влязат само сини и червени. Естествено - и техните сателити. Тези сметки не оставят никакви шансове на ДПС да получи балансьорски статут. Но едва ли някой поставя такъв вариант сред най-възможните. Повечето наблюдатели прогнозират повторение на формулата на 36-ото НС. Тогава СДС имаше недостатъчно мнозинство, за да формира стабилна изпълнителна власт, и близо две години държавата се управляваше от правителство с мандата на най-малката група в парламента, поддържано от депутатите на БСП и ДПС. Точно такива, изглежда, са и сегашните мечти на Георги Първанов и Ахмед Доган. За да повтори ролята си от 1992 г.,

ДПС разчита на помощта на КТ Подкрепа

и нейната партийна фракция Демократичен алианс, чиито лидери ще получат привлекателни места в листите на движението. Същевременно никой не си прави илюзии, че широката коалиция За България ще осигури и по-широк кръг от червени симпатизанти. Надеждите на левите да се доберат до управлението са в провала на ОДС, т.е. ако обединените демократи не успеят да прехвърлят заветните 120 мандата и Доган удържи на обещанията си да формира с тях, а не със сините, управляващо мнозинство.
Като алтернатива на варианта от 36-ото НС се разглежда възможността в новия парламент да попаднат и други малки политически формации, които да конкурират ДПС в ролята му на балансьор. Върху тази възможност концентрират кампанията си представителите на ВМРО. Те разчитат на гласоподаватели, които не биха искали за втори път съдбата на държавата да зависи от волята и интересите на кръга около Ахмед Доган. Доста социологически проучвания насърчават надеждите на Красимир Каракачанов, че в коалиция с монархистите и новата партия на бившия вътрешен министър генерал Бонев македонската организация би могла с лекота да прескочи четирипроцентния праг и да претендира за участие в управлението на страната заедно с ОДС.
По същия начин гледа на себе си и Евролевицата. Лястовиците на Александър Томов се рекламират като

най-предпочитания партньор на Костов

В кулоарите на властта дори се заговори, че синият бос натискал БСДС на Йордан Нихризов и НДПС на Гюнер Тахир да формират предизборен съюз с БЕЛ, за да увеличат шансовете й да кацне в 39-ото събрание. Проучване на БАНКЕРЪ не потвърди тази информация, само че не бива да се пренебрегва фактът, че кабинетът на Иван Костов получаваше сигурна подкрепа от Евролевицата във всички най-важни моменти. И докато Йордан Нихризов твърдо не желае социалдемократическият съюз да се състезава за място в новия парламент извън рамките на ОДС, с НДПС на Гюнер Тахир нещата все още не изглеждат толкова категорични. Все пак много по-вероятно е НДПС да остане в сега управляващата коалиция и лястовиците сами да се борят за оставането си във властта.
Поне на този етап премиерът предпочита да си прави сметките без БЕЛ. Според единия от сценариите на сините, ОДС биха могли да формират управляващо мнозинство и с ДПС. Но този сценарий изключва участието на Ахмед Доган и приближените му не само в преговорите, но и в ръководството на движението. Според някои твърдения Ремзи Осман и други членове на ДПС подготвяли свалянето на Доган и най-близките до него. Предполага се, че това няма да е чак толкова трудно, след като бъде разобличена ролята им на изпълнители на поръчки на Държавна сигурност по времето на възродителния процес и след това. Разбира се, превратът трябвало да стане преди или веднага след изборите. На тяхно място се канели да дойдат хора, които са срещу всякакво сътрудничество с БСП и биха участвали в общо правителство с ОДС.
Други са плановете на БСП. Този път червената коалиция наистина е събрала внушителен набор от политически представителства. Въпросът обаче е, че това не е и толкова набор от възгледи. За първи път в предизборната си коалиция БСП е принудена да съвместява

противоречиви и дори антагонистични интереси

Инициаторите на формулата За България като че ли вече започват да съжаляват за широтата й и да се притесняват как ще бъде управляван този сложен конгломерат от настоявания и очаквания. Интересно ще стане, когато започне подреждането на листите и се окаже, че нито Георги Първанов, нито партията му са готови да жертват толкова избираеми места в тях, колкото са обещали на новите си партньори. Още повече че някои формации, като Съюз Социалдемократи например, не успяха да осигурят международен престиж, за което всъщност бяха привлечени. След като европейските социалисти отново отказаха да поканят БСП дори под шапката на Нова левица за наблюдател в ПЕС, хората на Николай Камов вече не изглеждат толкова ценни за червените.
По какъвто и начин да се подредят листите на За България, коалицията не очаква повече от 20 процента. Генералите в БСП са се наточили да искат главата на Първанов, ако подкрепата за предизборния съюз падне под тази критична точка. След отстраняването му сценаристите смятат да затоплят отношенията си с Евролевицата, ако тя е в новия парламент, и да се опитат да формират управляващо мнозинство с лястовиците.
Естествено всички тези сценарии засега са само в главите и в папките на политици и анализатори. Много по-важно е кой вариант ще изберат гласоподавателите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във