Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПОЛИТИЦИТЕ НЕ ЗАБЕГНАХА МАСОВО В ЧУЖБИНА

Посрещнахме и новата 2006-а по новия български обичай - с повсеместни гърмежи на пиратки, в резултат на които даже пострада един заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии. Инцидентът станал в Плевен, където Александър Филипов чествал празника.
За отбелязване е, че този път повечето от българските политици предпочетоха да посрещнат новата година в родината. Нямаше го онова масово преселение в чужбина, което биеше на очи преди. Навярно са решили да се пазят за догодина, когато се надяват да отпразнуват приемането ни в Европейския съюз.
Все пак не се е сдържал и е заминал заедно със съпругата си за екзотичния Дубай министърът на държавната администрация Николай Василев. Пак сред тамошния лукс празнуваха и някои от най-ярките звезди на българския футбол - Христо Стоичков, Боби Михайлов и Наско Сираков заедно със своите семейства.
Съседна Гърция винаги е била сред най-предпочитаните местенца за отмора на депутатите. Там посрещнаха новогодишната нощ Станислав Станилов от Атака и Яне Янев от Обединените демократични сили. Земеделецът Янев бил поканен от свои колеги. Той гостувал на депутати от гръцката партия Нова демокрация. За народния представител от партията на Волен Сидеров пък се знае, че отседнал в дома на свой приятел, който е доцент в един от университетите в Солун.
Междувременно от вестник Стандарт плъзна слухът, че лидерът на Атака щял да бъде в Тел Авив по Нова година. Пускавицата бе опровергана от Капка Георгиева, главен редактор на в. Атака. Спътницата в живота на нашумелия политик заяви, че двамата са посрещнали празника на родна земя. Както впрочем подобава на едни истински националисти.
Лидерката на БЗНС-Народен съюз Анастасия Мозер и тази година спази традицията си и празнува във Вашингтон заедно със съпруга си Чарлс. Очаква се, че тя ще остане в САЩ до началото на първото пленарно заседание на парламента за 2006-а на 10 януари.
Бившият лидер на СДС и настоящ депутат в 40-ото Народно събрание от Коалиция Атака Петър Берон пък посрещнал празника у дома си с цялото семейство. После заминал за Велинград, където възнамерява да си почине няколко дни.
Заместник-председателят на ОДС Христо Кирчев също изкарал празниците сред семейния уют в родната Варна.
Повечето депутати от управляващото мнозинство си останаха в България, за да празнуват Нова година с приятели по заведения или у дома. Във Варна със семейството си беше шефът на бюджетната комисия Петър Димитров. Колегата му от левицата Апостол Димитров също посрещна Нова година в морската столица заедно със съпругата си Живка. И Георги Божинов от БСП се насладил на домашния уют в семеен кръг.
Министърът на културата Стефан Данаилов също предпочел да се отпусне у дома по празниците заедно със семейството.
Евронаблюдателят от НДСВ Станимир Илчев пък бил привлечен от екстрите, които предлагат многобройните туристически обекти във Велинград. Той си прекарал добре там заедно със съпругата Светла Петрова.
Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски обаче се прибрал в Мадрид, за да посрещне празника в семеен кръг.
Едва 5% от българите са възнамерявали да празнуват новата 2006-а година в чужбина, сочат данните от телефонно проучване на агенция Скала, направено в навечерието на новогодишната нощ.
На въпроса Къде смятате да празнувате Новата година най-голям процент от анкетираните - 79 на сто, са заявили, че ще си бъдат у дома. В сравнение с миналата година процентът е по-голям - тогава 69% са отговорили, че ще посрещат празника вкъщи.
Тази година е по-малък и броят на хората, които са прекарали новогодишните празници извън столицата. През 2004 г. те са били 17%, а сега - само 11 процента.
Според китайския календар Годината на Огненото куче започва на 29 януари 2006-а и завършва на 17 февруари 2007-а. Смята се, че през нея ролята на обществото ще взема по-голям превес над ролята на индивида. Често в годините на Кучето има подем на чувството за патриотизъм и множество националистически каузи обикновено намират добра почва за реализация и получават масова подкрепа. В политическо отношение в годините на Кучето превес обикновено взема левицата и в редица страни социалистите и либерално настроените политици получават възможност за мощна изява на възгледите си. През тях конституциите на редица държави са били променяни сериозно. Подобни исторически примери в годината на Кучето са: Италия и Португалия, които стават републики, създава се Петата френска република и др.
За много хора годината на Кучето ще стане граница между относително спокойно минало и активно бъдеще. Това е мнението на ръководителя на Руската астрологическа школа Александър Зараев.
Очаква се, че със сигурност, че 2006-а няма да е от най-спокойните и за българските политици. Повечето от тях със сигурност ще се изприщят - особено през първите шест месеца, когато ще бъдат подложени на перманентни проверки от страна на Брюксел за готовността ни за членство в Европейския съюз. Още на 9 януари в страната ще пристигнат експерти на Европейската комисия в областта на регионалната политика. И така ще продължи до май, когато тя трябва да се произнесе дали сме готови да влезем в Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във