Банкеръ Daily

Общество и политика

Политиците не се разбраха за бъдещия антикорупционен орган

Резултатите от борбата с корупцията по високите етажи на властта са ниски поради несъвършенства в законодателството, институционалната рамка и поради липсата на обособена структура с ясни правомощия и капацитет за ефективна борба с корупцията. Около тази констатация се обединиха участниците в Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев, който продължи над четири часа.

В общото решение на КСНС бе записано, че единомислие има по отношение на основните насоки към държавните институции за ефективно противодействие на корупцията. Те са свързани с "комплексен подход, който наред с превенцията, да се фокусира и върху разкриването, разследването и реализирането на наказателна отговорност".

КСНС препоръча на парламента и на правителството да изготви промени в Наказателния кодекс, които да обхванат корупционните престъпления както в публичния, така и в частния сектор. Другата препоръка е Народното събрание да разгледа и приеме закон за борба с корупцията. Този закон да регламентира всеобхватни мерки, включващи превенцията, отнемането на незаконно придобито имущество и своевременното разкриване на престъпления, свързани с корупционни прояви на лица, заемащи или заемали висши публични длъжности.

Участниците в съвета обаче не постигнаха съгласие за ролята и функциите на бъдещия антикорупционен орган. Както и за това кой ще назначава неговите членове и ръководство. От БСП предлагат органът да има разследваща функция, докато от ГЕРБ настояват той да има административна. Управляващите са категорични, че парламентът трябва да отговаря за назначенията, докато опозицията иска с това да се занимава президентът.

Радев на свой ред съобщи, че КСНС е отхвърлил две негови предложения, които в крайна сметка не са вписани в общото решение. В тази връзка той подчерта, че "наистина е необходим независим разследващ орган, който да пресича корупционни схеми и да работи за реализиране на наказателна отговорност".

"Дълбоко в себе си не вярвам, че корупцията може да бъде преборена само с имуществени декларации. Борбата с нея не може да се реализира само с превенции. Необходими са много други неща", изтъкна държавният глава. 

По думите му сега всичко е в ръцете на депутатите. "Предстои да видим дали те ще отчетат и резултатите от КСНС, и обществените очаквания", допълни Румен Радев.

Президентът заяви, че КСНС ще има отново, едва когато изпълнителната и законодателната власт изпълнят препоръките от днешния съвет, както и от провелия се на 30 май.

"Борбата с корупцията изисква незабавни, решителни, всеобхватни и ефективни мерки", каза в заключение Радев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във