Банкеръ Daily

Стефан Янев:

Политическите сили с ранзпосочно говорене разочароват избирателите

Политическите сили в момента с ранзпосочно говорене разочароват своите избиратели. Това каза министър-председателят Стефан Янев пред журналисти, след като посети българо-турската граница в района на Малко Търново.

„Парламентарно представените партии и коалиции имат достатъчно опит, поле за действие, знаят си отговорността по отношение на хората, които са ги изпратили там и са гласували за тях. Моите очаквания са да направят всичко необходимо. Очакванията на хората за промяна и нещо добро минава през гласуването за тези хора, които се в парламента. Те трябва да направят това усилие. Ако не успеят и се стигне до извънредни избори потърпевши ще бъдат именно партиите, които в момента с разнопосочно говорене разочароват совите избиратели“, каза още той.

"Ситуацията по границата е спокойна, хората да бъдат спокойни", заяви Янев.

Премиерът посочи, че има очаквания за интензифициране на мигрантския натиск по границата. По думите му към момента всичко, което е необходимо като организация и осигуряване, е направено.

„Направени са и планове за нарастване на усилията, за включване на допълнителни хора, хора от армията, от други структури на МВР при необходимост. Засега такава необходимост няма, хората се справят", допълни той.

"Видяхме до момента и от докладите на всички по системата - началници и хората, които изпълняват тази дейност, обстановката е спокойна, те се справят. Българските граждани могат да бъдат спокойни, че нещата по отношение на охраната на държавната граница са в рамките на нормалното“, коментира премерът.

„Трудно могат да се правят прогнози, защото този миграционен натиск не е започнал от вчера. Много преди последните драматични събития, на които станахме свидетели ов Афганистан в рамките на месец август, има увеличаване на мигрантския натиск. Оценки на международни организации и на ООН са за една значителна цифра от афганистански граждани, които ще търсят убежище извън границите на държавата. В момента те са доста в съседни държави. Предполагаемо една част от тях ще тръгне към Европа и пътят им минава и през България“, поясни Янев.

Той призова хората да бъдат спокойни, тъй като е направена организация.

„Има възможност за укрепване оградата по границата и предвидени средства в следващите поне два месеца преди да се промени времето и да се влошат условията. Опитваме се да направим да използваме точно това. Това ни е целта. Полагаме необходимите усиля да започнем в най-скоро време там, където е необходимо, да се ремонтират участъци или да се прави необходимото за укрепване на пътищата. Съоръжението е в добро състояние, има компрометирани участъци, но не е драматично и може да се направи в рамките на един месец“, допълни премиерът.

По думите му към момента има достатъчно капацитет в миграционните центрове и няма нужда от отваряне на нови.

Facebook logo
Бъдете с нас и във