Банкеръ Daily

Христо Грозев:

Политическите последствия от руско-чешкия скандал са непредсказуеми

Медиите в Чехия свързват взривовете в местен военен склад през 2014 г. с опит на Русия да провали сделка на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев с Украйна.

Политическите последствия от руско-чешкия скандал с взривените боеприпаси и изгонените дипломати ще бъдат непредсказуеми и безпрецедентни. Така смята журналистът Христо Грозев от разследващия сайт Belingcat. Пред БНР той прогнозира, че „скандалът ще се развива в близките часове“.

В контекста на случващото се в продължение на няколко месеца през 2014 г. и 2015 г. в Чехия и България виждаме една и съща група, доказано от ГРУ, която се занимава с диверсии в чужбина, поясни Грозев.

„Това, което виждаме, са два взрива в два склада в Чехия, също така виждаме два взрива в България и същите тези хора, членове на същия този отдел на ГРУ – 29055, това е неговото кодово име, присъстват както в Чехия, така и в България. 8 души от този отдел пристигат в България от декември до май, в групички по двама-трима души, включително дни преди взривовете в Сопот. Много трудно е да не се види тази червена нишка, която минава – между тази група на ГРУ и тези взривове.“

Поне двама души от тази група на ГРУ са получили най-висшата награда от президента на Русия – „Герои на Русия“, именно във връзка с тази серия от операции, сочи разследването на Belingcat. По думите на Грозев това означава, че тази дейност е била изключително важна за Русия в този момент.

„Все пак най-лесно е да го свържем именно с войната в Украйна, която започна след анексията на Крим от Русия. Най-очевидното обяснение е попадане на г-н Гебрев по някакъв начин в прицела на Русия или защото е изнасял, или защото те са смятали, че той би могъл да бъде ключов играч в помагане на геополитическия противник на Русия в този момент – Украйна.“

Медиите в Чехия свързват взривовете в местен военен склад през 2014 г. с опит на Русия да провали сделка на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев с Украйна.

В събота късно вечерта чешкият премиер Андрей Бабиш обяви, че Чехия гони 18 служители от посолството на Русия в Прага. Те са били идентифицирани като агенти на цивилното и военното разузнаване на Москва. Новината дойде едновременно със съобщението, че чешките власти са разкрили предполагаемо участие на руското военно разузнаване, наричано ГРУ, във взривовете във военен склад.

В неделя чешкото правителство потвърди, че вече е осведомило партньорите си от НАТО и ЕС за разследването и го определи като основано на “недвусмислени доказателства”.

На 16 октомври 2014 г. във Врбетице, в източния край Злин, избухват 50 тона складирани амуниции. Два месеца по-късно на същото място избухват 13 тона амуниции. Загиват двама души, които са служители на Имекс груп. Това е фирмата, която е наела дългосрочно военния склад от държавна фирма на Министерството на отбраната на Чехия. Причината за експлозиите все още е неизвестна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във