Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ПЪЗЕЛ СЕ РАЗДВИЖИ

По всичко личи, че зимният политически сезон ще бъде изключително напрегнат и динамичен. Още в началото на втората си работна седмица депутатите нажежиха емоциите в пленарната зала, а кулоарите се разлюляха от амбициозни закани и обещания за велики дела.


Миналата сряда поднови скандала около приемането на закона за националните електронни медии. Въпреки че от първото му четене изминаха повече от два месеца, времето явно не е успяло да уталожи чувствата и


агресивността на противостоящите позиции


От страна на опозицията недоволствата и обвиненията за несъвършенството на текста бяха много. В парламентарната група на Демократичната левица най-голямо огорчение предизвика невъзможността партийните лидери да се явяват по националния екран, когато пожелаят. Новоприетият закон предвижда тази възможност единствено за шефовете на висшите държавни институции - президента, министър-председателя и за председателя на Народното събрание. Според левите депутати това нарушава принципа на равнопоставеността на политическите сили. Този аргумент беше изтъкнат още при първото четене на законопроекта, но нито тогава, нито сега мнозинството намери причини да се съобрази с него, още повече че националната ни конституция изключва възможността за политизиране на държавния ефир. Специално решение на Конституционния съд от 1996 г. отнема това право на партийните лидери.


Недоволни от новия медиен закон останаха и депутатите от ДПС. Те не са удовлетворени от предвидената в него възможност за излъчвания на предавания на матерния език на някои малцинства по регионалните честоти. От изказванията им не стана ясно какво точно ги притеснява и имат ли конкретно друго предложение, освен да накарат целия български народ да немее пред някое турско предаване, излъчвано, да речем, по националната телевизия. Поведението на депутатите от ДПС в случая навежда на мисълта, че целта им е не да осигурят правата на малцинствата, а да ги използват за разгарянето на политически противоречия.


Докато в пленарната зала медийният закон нажежаваше все повече страстите, в кулоарите Александър Томов даде ясен израз на повишения опозиционен ентусиазъм, като официално обяви създаването на


опозиционна Комисия за борба с корупцията


Според неговите думи тя би трябвало да се възприема като израз на недоверие към управляващите и към тяхното почтено отношение към проблема с държавната корупция. Г-н Томов обвини сините, че се борят предимно срещу корупцията с други цветове. Което всъщност може да се тълкува като ясно признание от страна на опозиционните лидери, че сред хората им има корумпирани личности. Във всеки случай никак не е случайно, че инициативата се обявява веднага след като миналия понеделник министър Богомил Бонев заяви, че корените на висшата държавна корупция ще бъдат търсени в управлението на предишните министерски кабинети.


Александър Томов рекламира отсъствието на партийни лидери в състава на комисията като гаранция срещу политизираното отношение към разглежданите случаи. А още същия ден Ахмед Доган и Георги Първанов декларираха готовността си да командироват в нея представители на своите парламентарни групи. Освен депутати в работата на комисията ще се включат и юристи и неправителствени организации.


Това, което остана тайна, за обществото и за журналистите, е как тази странна структура ще се добира до необходимите й данни и документи? Как, без да има никаква изрична компетентност, ще може да провежда разследвания и да огласява резултати и кой ще гарантира тяхната достоверност? Разбира се, опозиционните шефове побързаха да подчертаят обективността.Няма да допуснем компромати. Всички сигнали ще бъдат внимателно проверявани - единодушно отбелязаха Първанов и Томов още преди дори да е известен съставът на комисията. А кой ще проверява, по каква процедура и как ще се заплаща положеният труд, си остава въпрос без никакво значение за инициаторите.


През изминалата седмица напрежението на политическия хоризонт не се ограничи само в сградата на Народното събрание. Верен на принципа си да не изпълнява служебните си задължения като народен представител, Ахмед Доган изпя поредната си сензационна ария пред медиите на собствена територия, в сградата на политическата централа на ДПС.


Гвоздеят на програмата


бе намекът на правовия лидер, че случаят Трънак може лесно да се използва за развяване на бойния флаг. За първи път от девет години насам по груб и безцеремонен начин под заплаха е поставен етническият мир в страната - обяви той. - Това е акт на вандалщина и простащина. Активно мероприятие, зад което стои министър Богомил Бонев.


Ден преди това премиерът сподели пред журналисти същото мнение, че акцията в с. Трънак е активно мероприятие. Само че според него активни в случая са били ченгетата, подали ръка на своите партньори от ДПС.


Кой крив, кой прав - вероятно няма да успеем да разберем и следващата седмица. Престрелката може би ще продължи, но крайната цел едва ли ще бъде улучена скоро.


А поводи и трибуни за пламенни изяви през следващите седем дни има достатъчно. Освен редовните срещи на депутатите в сградата на Народното събрание този път случаят ще събере лидерите и при президента, за да обсъдят парафирането на конвенцията за националните малцинства (още по темата на стр. 26). Утре пък опозиционните шефове ще трябва да обявят състава на своята комисия срещу корупцията. По същото време Националният съвет на СДС ще изслуша докладите на вицепремиера Александър Божков и финансовия министър Муравей Радев и ще приеме резолюция, която ще изясни задачите за завършване на структурната реформа. В най-скоро време ще започнат работа и вътрешнопартийните комисии за подготовката на темите за Десетата национална конференция. Комисията, ръководена от Екатерина Михайлова, ще разгледа и обобщи изводите от семинарите в Силистра и Пампорово, посветени на работата на партията с малцинствата.


Така че политиците със сигурност няма да скучаят, а дали ще успеят и да свършат някоя работа ще стане ясно едва в края на седмицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във