Банкеръ Daily

Социалният министър Гълъб Донев:

Политически решения нарушиха баланса в пенсионната система

Увеличението на пенсиите от 1 юли с 5% не е достатъчно. То ще обхване всички пенсионери, ще се увеличи и прагът за получаване на енергийни помощи. Това заяви служебният социален министър Гълъб Донев. По думите му изплащането на 50 лева към пенсиите заради коронакризата трябва да продължи.

"С политически решения се наруши балансът в системата. Много граждани са с голям трудов стаж - 43 години и ниска пенсия или равна на тези с по-нисък стаж. Когато има вмешателство, се получават разминавания. И осигурителният стаж, и осигурителният доход, върху който са правени осигурителни вноски, влияят върху размера на пенсията", каза още социалният министър.

Той коментира и предложението за преизчисляване на пенсиите с нов осигурителен доход от 2018 година: "Необходими са милиард и половина - 2 милиарда лева, тези пари в момента ги няма в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Те трябва да дойдат от актуализация на бюджета или от преразпределение на други разходи, но това може да се случи при редовно правителство и работещ парламент", посочи пред БНТ Гълъб Донев.

По думите му от Инспекцията по труда докладват за увеличение на работата без трудови договори, на заплати, които се различават от действителните, които се взимат. Има и много сигнали за нарушения при безопасността на работа. "Върна се явлението по ведомост получаваш 1000 лева, в плик под масата получаваш още 1000 лева", изтъкна министърът.

Той поясни, че на дневна база безработицата е 5,23 процента, което е добър признак. "Осигуряват се работни места, за които няма подходящи кандидати. Има дисбаланс - интересът между търсене и предлагане не може да се срещне", отбеляза министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във