Банкеръ Weekly

Общество и политика

Политически екшън в конкурса за шеф на БНТ

Вяра Анкова

Истинска вихрушка от политически интриги и обвинения в лобизъм се завъртя в общественото пространство само ден след като станаха ясни кандидатите за нов генерален директор на Българската национална телевизия. Появиха се и съмнения в легитимността на процедурата по избора му. Депутатите от ресорната комисия в парламента пък потвърдиха пред "БАНКЕРЪ" опасенията си, че за пореден път изборът на шеф на обществената телевизия е придобил политически привкус.

На 17 юли (понеделник) Съветът за електронни медии (СЕМ) даде ход на дълго отлагания конкурс. Кандидатите пък по "традиция" изчакаха последния възможен момент, за да представят пред регулатора своите документи и концепции за развитието на БНТ. Така че документите на всичките девет претенденти - с трима повече, отколкото на предишното състезание преди четири години, постъпиха в този ден.

Сред мераклиите за шефския стол има както опитни кадри на телевизията, така и добре познати лица от други медии. Сред кандидатите са Сашо Йовков, който в момента е редактор "Продуцентски център "Спорт" в обществената телевизия, водещият на "Панорама" в миналото Иван Гарелов, бившият генерален директор на БНР Валерий Тодоров, бившият финансов директор на БНТ Тома Иванов, журналистът от телевизията Стоил Рошкев и Теодор Ангелов - водещ на публицистично предаване в телевизия СКАТ. Както обикновено, документи е подал и инж. Радослав Главчев, който е вечен участник в конкурса. Буквално в последните часове пък се включиха бившият изпълнителен директор на TV7 Емил Кошлуков и бившият оперативен директор на БНТ Константин Каменаров.

Социалистът Александър Симов сподели за "БАНКЕРЪ", че вижда сериозни проблеми в кадрите на СЕМ, които ще направят важния избор. "Ще гласува човек, който показа, че не е на висотата на професионализма, който трябва да излъчва член на СЕМ. Говоря за Бетина Жотева", отбеляза той и добави: "Нека да не се лъжем, ние може да се правим, че няма фаворит, но всички знаем, че в редиците на управляващите се спрягат две имена - Емил Кошлуков и Константин Каменаров". От думите на Симов също така стана ясно, че вътрешен кръг в ГЕРБ определял балансите в Съвета за електронни медии.

"За мен самият факт, че за Кошлуков се говореше много преди той да подаде документите си, означава, че някой се опитва да тества някакви имена и отново ще търсят да сложат техен човек начело на телевизията", разясни още червеният депутат. Според него има предизвестеност както на избора, така и на вота в СЕМ, тъй като сред членовете на медийния регулатор имало поне трима души, които нямало да гласуват по критерий професионализъм, а както им било наредено. "Особено за едната съм сигурен, защото тя вече излиза от професионалното разбиране за това - какво е да си регулатор, и влиза в политическата си роля", коментира социалистът, визирайки Жотева. Той не спести критики и по отношение на сегашното ръководство на телевизията, като отбеляза, че БНТ не отразява обществения плурализъм и не показва всички гледни точки.

От ГЕРБ обаче направиха съвсем различен анализ на балансите в СЕМ. Те смятат, че БСП има амбиция да отстрани Бетина Жотева, а на нейно място да постави "свой човек". Освен това от управляващата партия допускат, че ще има разместване на лобитата в регулатора, като според хората на Борисов членът на съвета Мария Стоянова ще премине в "червения лагер", за да си подсигури нов мандат. По този начин тя, заедно с Иво Атанасов (ексдепутат от левицата) и евентуалният наследник на Жотева щели да вземат превес при избора на нов шеф на обществената телевизия. Пред "БАНКЕРЪ" Стоянова категорично отхвърли твърденията. Тя подчерта, че никога не е имала нищо общо с която и да е политическа сила, а винаги се е ръководела от основното й задължение като член на СЕМ - да бъде независима.

"Първо, позицията на БСП, че имаме двама фаворити за шеф на БНТ е странна, тъй като мястото е само едно. Второ, те имат кадрови амбиции в тази посока, след като са толкова запознати кой има и кой няма фаворити. По принцип категорично отказваме да коментираме този въпрос, защото не е редно депутати да дават някаква посока на конкурса и на СЕМ, който е независим орган", заяви Тома Биков, член на парламентарната медийна комисия и депутат от ГЕРБ. Той допълни, че левицата очевидно има свой фаворит за шефския пост, но не посочи името му.

"От активните им искания за оставката на Бетина Жотева разбирам, че те просто искат друг кадрови състав, който да е евентуално техен. Ако тя подаде оставка, на нейно място ще бъде назначен човек от квотата на сегашния президент. Може би колегите от БСП мислят, че ако се отдаде възможност на държавния глава да назначи човек в СЕМ, те практически ще му го подадат", обясни Биков.

Разбира се, освен Каменаров и Кошлуков за шефския стол в БНТ има и скрит фаворит в лицето на сегашната директорка Вяра Анкова, нищо, че не участва в конкурса. Още в 43-ото Народно събрание депутатите приеха спорни поправки в Закона за радиото и телевизията, според които Анкова ще остане на поста, докато не бъде избран неин заместник.

На Вяра Анкова бе осигурен на практика вечен мандат, тъй като през миналата есен СЕМ заложи в правилата на конкурса новото условие той да се счита за неуспешен, ако на три поредни заседания не се съберат достатъчно гласове за нито един от кандидатите. Подобен регламент не бе въвеждан за предишните конкурси, като при тях в рамките на процедурата задължително трябваше да има избран генерален директор. Сега при евентуален провал на процедурата тя ще започне отначало, а в това време начело на БНТ ще остане Анкова.

Оказва се също така, че има вариант, при който конкурсът може да се счита за нелегитимен, а резултатът му, какъвто и да е той, да бъде оспорен в съда. Такова становище представи бившият председател на СЕМ Георги Лозанов, според когото сегашният състав на регулатора още в началото на процедурата е потъпкал разпоредбите в Закона за радиото и телевизията. Според Лозанов конкурсът за нов генерален директор на БНТ е трябвало да бъде обявен преди изтичането на мандата на Вяра Анкова, т.е. през лятото на 2016 година. Досега почти не е имало конкурси за генерален директор на БНТ или БНР, които да не са били обжалвани, твърдят запознати.

Повече яснота по казуса ще има след 23 август, когато според графика на СЕМ трябва да бъде обявен новият шеф на телевизията. По всичко изглежда обаче, че властимащите вече са си "опекли работата" по един или друг начин. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във