Банкеръ Weekly

Общество и политика

Политически аватари напират за гласовете на избирателите

Проектите на Мая Манолова, Цветан Цветанов и Слави Трифонов „крадат“ от БСП и ГЕРБ идеи и електорат

S 250 387593b3 6d34 4e22 91d7 dbe5eb04d88a

Партиите двойници са не по-малко опасни от гъбите двойници. Има партии почти адаши с основната формация, която дублират. Разликата обикновена е в една буква на абревиатурата. Има и партии идеологически двойници, които изземват идеите на формацията, която копират. Успехът на първите (доколкото въобще го има) е непочтен, защото се дължи на измама и объркване на избирателите. Успехът на вторите, ако въобще го има, е кратковременен, защото оригиналът винаги е по-силен, а и често копието е съвсем бледо.

На парламентарните избори през 2001-а се появиха две ментета на новосформираното движение на завърналия се цар Симеон Втори – НДСВ. Техните абревиатура бяха до такава степен сходни на царската, че успяха да отнемат почти 5% от гласовете. Съответно на Симеон Сакскобургготски не му стигна един депутат за абсолютно мнозинство от 121 народни представители. И тъй като тогавашният лидер на СДС Иван Костов отказа коалиция на царя, той бе принуден да управлява с ДПС. Което пък беше добре дошло за Ахмед Доган и компания.

Ако изключим десния мастодонт от 90-те години на миналия век - Съюзът на демократичните сили, от когото се отлюспиха десетки формацийки, опитващи се да бъде негов дубликат и затова процесът беше наречен „пъпкуване”, то най-много опити за двойници сякаш имаше БСП. Първо Евролевицата на Александър Томов, после АБВ на експрезидента Георги Първанов. А някъде между тях „Движение 21” на Татяна Дончева. Политическият живот и на трите беше твърде кратък. Но някои успяха да привлекат част от левия електорат на избори.

Сега

БСП е на път да се сдобие с поредния двойник.

Мая Манолова с устрем се хвърли в социалната тематика. И докато социалистическата партия е заета с вътрешните си проблеми и с битката за лидерския пост, председателят на Гражданска платформа "Изправи се.БГ" обикаля страната, говори за гладни бунтове наесен, за работни места, разяснява програмата си за 19-те социални мерки, които за 19 месеца трябва да извадят страната от следпандемичната икономическа криза.

„Ще има торнадо от недоволство през есента, ще има бунтове, защото хората са оставени сами. Ще има торнадо от фалити, от безработни, от хора без доходи. Има нова политическа сила – гневът на хората. Институциите обаче не го забелязват, защото са заети със себе си - да се дискредитират и да се обвиняват“, вещае Манолова. Тя смята, че моделът на сегашното управление е на изчерпване и всички скандали със записи и снимки разрушават доверието на гражданите във властта и институциите. Нейният фокус също е премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, но тя го атакува от социални позиции, от ляво. А кметските избори в София показаха, че Манолова има потенциал да привлече недоволни от днешната власт от почти целия политически спектър.

Бившият омбудсман още не е казала как точно смята да участва във вота за Народно събрание, но благодатна почва за ляво-центристка формация има. Още повече, че Корнелия Нинова леко дръпна БСП към патриотичната ниша. И докато тя громи Борисов и модела му на управление с декларации от парламентарната трибуна, то Манолова води недоволните под прозорците му в Министерския съвет.

Своеобразен аватар на ГЕРБ ще бъде и новият политически проект на бившия втори в партията Цветан Цветанов. Основната база, върху която той ще гради проекта си, ще са

хората, напуснали структурите на ГЕРБ,

които лично той е довел във формацията на Бойко Борисов. Във Видин, откъдето започна бунта на недоволните и неудовлетворени гербери, има втора вълна от 50 напуснали местната организация. Очаква се това да се случи и в други градове. Цветанов най-вероятно ще се върне към първоначалните принципи на „Граждани за европейско развитие на България“, които в третия мандат на Борисов са тотално загърбени и потъпкани. За 14 години на българската политическа сцена, над десет от които във властта, в ГЕРБ със сигурност има достатъчно обидени и сърдити. Но досега това недоволство си оставаше скрито-покрито.

Със създаването на Евроатлантическия център за сигурност Цветан Цветанов си осигури международната подкрепа (от Европа и най-вече от САЩ). В едногодишната си НПО той събра експерти, които по подразбиране са с прозападна ориентация и определено протяга ръка към дясното пространство, към десните избиратели, омерзени от безкрайните раздели и цепения между и във формациите, които би трябвало да ги представляват. Така че идеологическата посока на новия проект на Цветанов е ясна и нищо чудно вдясно скоро да изникне нов конкурент.

Зелена светлина за създаване на своя политическа партия получи и Слави Трифонов. Съдът пусна за регистрация името й „Има такъв народ“. Интересно е къде ще се позиционира той. По всичко изглежда, че и шоуменът ще се опита да бъде аватар на ГЕРБ –

масова народняшка популистка формация.

Партията на Трифонов се обявява за мажоритарна избирателна система, намаляване на броя на депутатите наполовина, въвеждане на електронно гласуване, пряк избор на главния прокурор и на омбудсмана, за референдуми. Доколко тези неща са реалистични, могат да се осъществят и дали последствията ще са такива, каквито се очаква, е съвсем отделен въпрос.

Хората около Трифонов призовават за промяна на системата и модела. А това беше основното, с което Бойко Борисов дойде на власт през 2009-та – възмездие и наказание за виновните, въздаване на справедливост за унижените и оскърбените, и върховенство на закона. Всички тези обещания са отдавна забравени и днес се случва точно обратното.

Според политолога Първан Симеонов всички нови алтернативни политически проекти имат своите позитиви и негативи, но като цяло истинската алтернатива би изглеждала като един голям политически проект, което не наблюдаваме сега. С други думи, всички тези нови партии биха имали шанс да съборят ГЕРБ, само ако се обединят и действат заедно. Но това едва ли ще се случи.

„Основната сила на Слави Трифонов е ,,телевизора‘‘, той не притежава социални или политически структури, такива каквито има Цветан Цветанов. На Цветанов пък му липсва показност и медийни изяви“, смята Симеонов. Що се отнася до левицата, тя страда от вътрешните си проблеми и различия и е прекалено заета с тях в момента, за да е някаква алтернатива. За разлика от БСП, Мая Манолова има шансове при позиционирането си и при лансираните от нея виждания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във