Банкеръ Daily

Прокуратурата за сигнала на Рашков срещу Гешев:

Политически акт без правна аргументация

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева

Постъпилият в Национална следствена служба сигнал от служебния вътрешен министър Бойко Рашков срещу обвинител номер едно Иван Гешев е изпратен на Специализираната прокуратура. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева в изявление в Съдебната палата. Тя видя в сигнала поредната атака на изпълнителната власт срещу държавното обвинение.

"Сигналът е адресиран лично до господин Борислав Сарафов, който е директор на Националната следствена служба. Авторът на сигнала, притежаващ научна степен в сферата на наказателния процес - доц. Бойко Рашков, би следвало да знае, че разследването на магистрати, съгласно процесуалния закон, е от компетентността на Софийската градска прокуратура или на Специализираната прокуратура, в зависимост от твърдените факти и обстоятелства. В конкретния случай Национална следствена служба няма правомощия да образува досъдебно производство. Поради това постъпилият днес сигнал в Национална следствена служба е изпратен на единствено компетентния в случая орган – Специализираната прокуратура. Преценката за наличието на основание за образуване на досъдебно производство е единствено и само от компетентността на прокурор. Отново сме свидетели на поредния политически акт, без каквато и да било правна аргументация, който цели да урони престижа на съдебната власт. Очевидно, европейските ценности като върховенството на правото и разделението на властите не се зачитат от представители на изпълнителната власт, които по дефиниция са призвани да ги спазват и отстояват", каза Милева.

Тя уточни, че в сигнала до НСлС се съдържат фактите, които Висшият съдебен съвет обсъди преди да определи като недопустимо искането за освобождаването на Иван Гешев. И те са "доказани като правно несъстоятелни". "Цената за това е неефективно функциониране на правоохранителните органи. За съжаление тази цена ще бъде платена от българските граждани", каза говорителят на главния прокурор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във