Банкеръ Daily

Иван Костов:

Политическата система се стабилизира, ГЕРБ ще изкара мандата

Основният извод от местните избори е, че се стабилизира политическата система, очертава се пълен мандат на ГЕРБ, няма политическа алетрнатива или поне не я разпознават избирателите. БСП изглежда неубедително за гражданите, независимо, че е направила стъпка напред. Това каза пред БТВ бившият премиер Иван Костов. Въпреки това, изборите, особено в София, давали много сериозни сигнали, които трябва да бъдат отчетени. Според него не се очертава икономическа криза до края на мандата.

Иван Костов обори с числа тезата на премиера Борисов и на бившия президент Росен Плевнелиев, че "Демократична България" са подкрепили не дясната партия ГЕРБ, а лявата Мая Манолова.

"Ако се погледне внимателно и се анализира вотът за общински съветници в столицата, ще видим, че той е силно опозиционен. Тези, които са се обявили по някакъв начин срещу управлението на София – БСП, "Демократична България" и "Спаси София", ако "Спаси София" беше намерила политическо представителство и беше реализирала осемте си мандата щеше да бъде съотношението 32 на 29 общински съветници в ущърб на ГЕРБ, ВМРО и "Атака", заяви Костов. По думите му от тези осем мандата само един се реализира, а останалите се преразпределиха.

"Работата е там, че "Спаси София" няма право да се яви с листа за общински съветници, защото не са политическа партия, а са гражданско движение. Гражданството трябва да разбере, че на политическия терен не може да формира алтернатива. Политическата система е защитена със специален закон за политическите партии, който не допуска граждански организации или движения да се съревновават на равна нога с партиите. Хората трябва вече да разбират, че не може да се мине през тази врата", подчерта бившият премиер.

Той отхвърли обвиненията на ГЕРБ, че "Демократична България" е предала десницата и е подкрепила Мая Манолова на втория тур на местните избори. Костов изчисли, че на първия тур кандидатите от управляващата коалиция - Фандъкова, Джамбазки и Сидеров, са с общо 186 000 гласа, на втория тур Фандъкова взема малко над 209 000 гласа с около 23 000 повече. По думите му гласовете на опозицията са общо 225 980, но Манолова не взема тези гласове на втори тур. Тя взема малко над 189 000 гласа, тя не взема гласовете, заради които се е проявил гневът на премиера Борисов.

"Ако ги беше получила, Манолова щеше да победи на втори тур с 225 000 на 209 000 гласа", подчерта Иван Костов. Според него по три начина избирателите на "Демократична България" са подкрепили Фандъкова – един път като са "отишли за гъби", защото тя води след първи тур, втори път, като не са подкрепили никой, защото тя води след първи тур и трети път, като са гласували за нея. "Само пускането на бюлетина за Манолова е избор срещу Фандъкова. Това обвинение на почива на реалностите, не почива на числата. Това са спекулации", посочи бившият министър-председател.

"От шест години не се занимавам с политика. Това го знае г-н Бойко Борисов", посочи Костов. Той отговори така на гневните слова на премиера Бойко Борисов на националното събрание на ГЕРБ с новоизбраните кметове от партията. "Много съм огорчен от нашите приятели, но ние трябва да спрем да ги наричаме десница. Това са бившите деца, внуци на червената номенклатура", каза миналия четвъртък Борисов.

"Обвинението на Бойко Борисов не почива на числата", бе изводът на бившия премиер.

 По думите на Костов темата "Брекзит" не е позната на българския зрител. "Големият проблем е съвсем на друго място. Ще си позволя да се самооценя с вярната си прогноза, която направих преди 2 месеца. Сега мога да потвърдя изцяло прогнозата си. Изборите категорично ще бъдат спечелени от Борис Джонсън, той ще изведе Великобритания от ЕС със споразумение, което една камара на общините ще приеме. Големият въпрос е защо Великобритания ще напусне ЕС", коментира Иван Костов. Той добави, че "Томас Кук" е типично доказателство как всички ще загубят от Брекзит.

"Никой не се възмути, че Макрон каза че НАТО е в мозъчна смърт. Кабинетът трябва да реагира на изказванията му", каза още Костов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във