Банкеръ Daily

Общество и политика

Политическата система е изпълнена със "стари муцуни"

"Може би 2019 г. е една от най-хубавите въобще за България от гледна точка на икономическите показатели и от гледна точка на тяхното масово приемане от страна на хората“. Това каза пред БНР социологът и изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов.

„В момента се намираме в може би най-добрият период по отношение на масовите възприятия за икономиката и личните финанси. От няколко години е така. Тази година не е върхова, но просто затвърждава тенденцията от поне 3-4 години – тенденция на известна политическа предвидимост и икономическа стабилизация“, посочи той.

Според него избирателят вече не е същият: „Запазва се целият скепсис, цялото недоволство, оправдано разбира се. Но когато хората у нас искат промяна, те вече не държат тя да е толкова рязка, радикална и стихийна“, уточни Симеонов. 

По думите му още се търсят месии, но се търсят някакви средни месии. "Едновременно, които ще донесат промяна, рестарт, освежаване, малко повече радикализъм, но не заплашват да развалят това, което криво-ляво сме построили“, поясни социологът и подчерта, че когато нещата растат икономически, това ни пречи да видим други проблеми.

„Една от хубавите години и точно защото е хубава, трябва да започнем да решаваме лошите неща“ - така Първан Симеонов обобщи политическата 2019 година.

Политологът доц. Стойчо Стойчев подчерта, че изборите през изминаващата година са показали, че тези, които искат промяна и алтернатива, не я припознават в съществуващите опции. „Това е големият проблем на българската политика, че сме свикнали да мислим за алтернативата, за промяната през нови лица. Хвърляме се на новия модел, на новата кола, на новия телевизор, без предварително да направим ясна сметка с какво те са по-добре и дали въобще са по-добри от старото“, каза Стойчев. 

Според като нова алтернатива хората очакват нов човек, който да дойде отнякъде. Съществуващите политически субекти и алтернативи в българската политическа система са все „стари муцуни“, добави той, като уточни, че нито БСП е нещо ново, нито „Демократична България“, нито Слави Трифонов е нещо ново. Неговата основна критика към бюджетната политика е, че през последните 22-23 години тя не се е променила.

В ЕС политиката е на същото дередже като и в България, подчерта доц. Стойчев. Той е на мнение, че това ни дава усещането, че не сме някакво тотално дъно и периферия на ЕС, а сме една нормална държава, в която политиката ни, като всяко друго нещо, не е идеална и тече в някакво нормално русло.

„Залетелият се Борисов може и да променя някакви неща в идната година, но за пръв път може би ще го виждаме вече да действа без напора на обстоятелствата, а да действа проактивно“, смята Първан Симеонов. Мнението му споделя и доц. Стойчев, според когото промените в правителството никога не са изключени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във