Банкеръ Daily

Емил Димитров:

Политическата обстановка е като язовирите – динамична и бързопроменяща се

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров сравни политическата обстановка в страната с язовирите – динамична и бързопроменяща се.

"Някой беше казал, че не е достатъчно да обичаш родината си, трябва и да работиш за нея. В момента е пълно с родолюбци, за мен не остана друго, освен да поработя малко", коментира Димитров пред Нова телевизия.

Той обясни, че се е заел с текущите задачи -  да направи баланса на язовирите за следващата година. Министърът подчерта, че някои язовири от години не се пълнят заради слабите валежи, а само се източват.

Димитров предупреди, че Бургас е заплашен от воден режим. От думите му стана ясно, че ако управлението на язовир "Камчия" не се промени, ще има проблем за цялото Черноморие.

"Варна ще бъде захранена от "Цонево" и "Девня", но за Бургас имаме вода за 6 до 8 месеца, а трябва да изкараме 15 месеца. Трябва да положим допълнителни усилия да запазим "Камчия" като национален резервоар и да закачим два земеделски язовира – "Порой" и "Ахелой". За тази цел трябва да се създаде една много стройна програма и да се отремонтират три язовира", допълни министърът.

На въпрос дали е знаел, че отдават на концесия два плажа – на майката на лидера на "Воля" Веселин Марешки и на неговата дясна ръка, Димитров отговори, че има съгласувателни процедури, които вървят непрекъснато. Той бе категоричен, че и да е търгувано с концесия, то е станало без негово знание.

„Труден е балансът, както при язовирите. Даваш на всички, накрая този с рибата остава недоволен. Непрекъснато ми се налага да деля, всички са недоволни, накрая остава и язовирът празен”, обясни политическата ситуация с метафора Димитров.

Екоминистърът коментира и ситуацията с ниското ниво на язовир "Копринка" - "При него конкретно не работят изпускателите, което ще бъде проблем, когато язовирът се напълни. Конкретно за този водоем, това може да се случи два пъти в годината, ако има валежи."

„От 15 години вода от яз. "Копринка" към яз. "Жребчево" е подавана в изключително минимални количества. Останалите са отивали към Стара Загора, два ВЕЦ-а, напояване и оттам към реката. Тази година трябва да променим администрирането. Като точиш язовира за пет различни неща, а трябва и да остане пълен – няма как да се случи в четвърта поредна сушава година. Затова трябва много внимателно от него да изпратим в яз. "Жребчево", за да има за енергетиката”, обясни ресорният министър.

Димитров подчерта, че ако безводието продължи, няма с какво да се запълват сондажите за Ямбол, Сливен, Елхово и Нова Загора. За тези общини сондажите към момента са овладени, но опасност от водна криза винаги има. А притеснително е състоянието на язовирите в Източна България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във