Банкеръ Daily

Общество и политика

Полицията влезе в три столични университета

Полицията проверява по сигнал Софийския университет, УНСС и Техническия университет в София. Причината за акцията са финансирани със средства от бюджета ремонти на общежития. С правителствено постановление през 2020 г. последният редовен кабинет е дал първо 68 млн. лева, а след това през 2021 г. – още 10 млн. лева на учебните заведения за подобряване на битовата общодостъпна и социална среда.

"С цел използване на осигурените бюджетни средства, с писмо от МОН е препоръчано при подготовката и провеждането на обществените поръчки университетите да заложат възможност за авансово плащане на 100% от стойността на договорите към фирмите – изпълнители“, съобщават от МВР. Затова и от „Икономическа полиция“ са изискали от университетите необходимите документи, свързани със сключени договори, гаранции, плащания и извършена дейност, както и с начина на проведените процедури.

От силовото ведомство подчертават, че в последните два дни няма посещения на територията на вузовете, свързани с изборния процес. В четвъртък ректорът на СУ Анастас Герджиков заяви в дебата си с другия кандидат за президент Румен Радев, че МВР проверява университета за купуване на гласове. Герджиков напада силовия министър Бойко Рашков, че действа като началник на предизборния щаб на Радев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във