Банкеръ Daily

Общество и политика

Полицията премахна палатковите лагери в цялата страна, 12 души били арестувани в София

През нощта полицията премахна палатковите лагери на протестиращите в цялата страна - София, Пловдив, Варна, както и на пътя Стара Загора - Хасково.

Операцията на МВР е започнала около 4 часа след полунощ. 12 души са арестувани в София. Към 9 часа те бяха освободени. Един от организаторите на протеста - пиар експертът от т. нар. Отровно трио Арман Бабикян е бил задържан за неспазване на Закона за движение по пътищата и неспазване на разпорежданията на МВР. Той е бил освободен около 07.30 часа.

"Изглежда не знаят, че по този начин протестът ще продължи. Ние всички отново ще направим лагери. Твърдят, че бил нарушен Законът за движение по пътищата, а аз твърдя, че е нарушена конституцията. Ще се наложи юристите в МВР и надявам се, онзи титаничен експерт в Министерството на правосъдието да вземат решение кое от двете е по-важно в България", заяви Бабикян пред БНР.

"Полицията е просто бухалката, с която разчистват гражданите. Настоятелно съветвам всички да обжалват още днес и задържанията под стража и актовете. Сега всички трябва да излезем отново на улицата и този път да бъдем много гневни. Протестът вече започна! Благодаря ти, Борисов!", каза адвокат Николай Хаджигенов от "Отровното трио".

Всички палатки и шатри, които бяха на кръстовището на "Орлов мост" са премахнати. Плътни полицейски кордони са обградили кръстовището. Обстановката е спокойна. 

На площад “Независимост“ са премахнати палатките от пътното платно. Те са преместени до тротоара до президентството. Около 04.30 ч. е имало 10-ина души в лагера. Те разказват, че е жандармерията без обяснения ги е накарала да освободят кръстовището.

Палатковият лагер пред Софийския университет ще бъде преместен по-късно през деня пред сградата на бившия Партиен дом. Белият бус на майките от “Системата ни убива“ е репатриран на наказателен паркинг в столицата, тъй като протестиращите са обяснили, че не разполагат с ключове, за да го преместят от платното пред Ректората. 

Движението по бул. "Дондуков" е възстановено. Някои от хората са били приканени сами да напуснат местата на лагерите. Тези, които са отказали, са закарани в съответните районни полицейски управления. 

От МВР заявиха, че акцията е с цел възстановяване на движението, а ведомството уважава желанието на хората да протестират, но това не може да става с цената на нарушаване на правата на останалите граждани в страната. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във