Банкеръ Daily

Общество и политика

Полицейски акции срещу купения вот и деня за размисъл

Министерството на вътрешните работи продължава акциите срещу купуване на гласове и в деня за размисъл преди изборите "две в едно" в неделя.

Мащабната акция е проведена вчера на територията на област Плевен от служители от сектор "Противодействие на криминалната престъпност", отдел "Разследване", сектор Базова научно-техническа лаборатория при ОДМВР - Плевен и техни колеги от РУ - Долна Митрополия. Действията са осъществени под надзора на наблюдаващ прокурор при РП – Плевен. В рамките на процесуално-следствените действия на 5 адреса в областния град и в село Комарево, община Долна Митрополия са открити списъци с адреси на лица от селото и град Плевен. В имота на 56-годишен в село Комарево са намерени и иззети два стъклени буркана със суха зелена тревиста маса с луковици с характеристика на растение от рода на конопа, няколко хиляди лева, газов револвер с 6 боеприпаса, без документи за произход. Със заповед за задържане за срок до 24 часа по ЗМВР са задържани трима  -  на 56, 37 и 53 години. Съставени са протоколи за предупреждение по реда на чл. 65, ал.2 от ЗМВР във връзка с разпоредбите на чл. 167, ал.2 от Наказателния кодекс. Назначени са физико-химична експертиза на иззетите наркотици, както и балистични експертизи на оръжието и боеприпасите. Предстои и санкция по линия на контрол на общоопасните средства, съобщи пресцентърът на МВР.

"Полицейските действия на територията на областта продължат и през днешния ден", посочват от вътрешното министерство.

През вчерашния ден, в хода на полицейските действия за превенция и противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите, служители на РУ-Видин предприели множество проверки на територията на с. Арчар, общ. Димово. В условията на неотложност криминалисти извършили претърсване в два частни имота. На единия адрес установили и иззели списъци с имена на хора и изписани числа срещу тях. Двама местни жители – на 29 и 53 г., били задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа и приведени в ареста.

След придобита оперативна информация полицейски екипи извършват проверки на територията на село Градец.  Вчера и днес са проверени 4 търговски обекта,  бензиностанция и 2 частни адреса. Иззети са тетрадки с имена и парични суми, касови бонове за плащане на горива на вересия. Вчера криминалисти на РУ -Котел са установили случай на търговия с вот в село Кипилово.  Установен е продавача - жена на 32 години от същото село, и лицата, получили парични средства да гласуват за определена партия. Разпитани са 7 свидетели. Част от лицата са върнали парите. По случая е образувано досъдебно производство.

От началото на месеца в община Котел са проведени 12 специализирани операции по противодействие на престъпленията срещу политическите права на гражданите, 6 от тях са в село Градец. Съставени са 28 протокола за предупреждение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във