Банкеръ Daily

Общество и политика

Полицаи и надзиратели протестираха пред финансовото министерство

Служители на МВР и на затворите опънаха шатра пред Министерството на финансите с искане за 25% увеличение на възнагражденията.

Протестът на служителите в МВР и в затворите цели не само по-високо възнаграждение, но и реформи в двете системи.

„Мълчаливо връщате реформите“, „МВР не е стартъп, господа политици“, „Докога ще си мерите реформите“, гласят част от издигнатите плакати.

Тъй като протестът е символичен, на него не присъстват много хора, но някои от тях са довели децата си. Двата синдиката се заканват, че това ще се промени, ако продължава да няма чуваемост от страна на управляващите.

Пред БНР Валентин Попов от полицейския синдикат обясни, че ако не бъдат чути исканията им, протестът може да се радикализира. До вчера настояването бе за увеличение на възнаграждението с 20 на сто, а от днес вече е с 25 на сто:

"И заради инфлацията, и заради това, че въпреки всичко някакви сериозни ангажименти от страна на управляващите досега не са поети! При това положение е твърде възможно този процент да продължи да се увеличава", подчерта той.

Основата заплата и в двете министерства е около 1 200 лева, стана ясно от думите на синдикатите. Ясен Тодоров от синдиката на служителите в затворите обясни какви са плановете за протест засега. 

"Тука сме! В близките 10 дена е направен график и ще присъстваме денонощно", поясни той.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков коментира вчера, че е изненадан от готвения протест.

„Много е некоректно да се твърди, че ние сме се дистанцирали от тях, напротив, 4-5 срещи от декември до сега със синдикатите, разглеждане на различни въпроси, включително и бюджетни такива. И разбира се и структурните промени. Аргументите, че ще протестират, малко така мътни бих ги нарекъл", коментира Рашков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във