Банкеръ Weekly

Общество и политика

Поляците заменят водката със сайдер

Руската забрана за внос на храни от западните държави ще струва на ЕС по 6.7 млрд. евро годишно от непроизведена продукция, пресмятат икономисти на холандската "Ай Ен Джи груп". Те добавят, че на карта са поставени и 130 хил. работни места. В проучването се отбелязва, че руското ембарго върху вноса на западни храни се отразява не само върху производителите и износителите на плодове, зеленчуци и млечни продукти, а оказва натиск и върху фирмите, които снабдяват тези износители.


Най-много в парично изражение ще загуби Германия - около 1.3 млрд. евро. Загубите на Полша ще са по-скромни, но потенциалният удар върху заетостта ще е доста по-тежък - около 23 хил. работни места ще бъдат закрити. Най-мощен ще е ударът върху балтийските държави, смятат експертите на "Ай Ен Джи". Санкциите ще струват на Литва 0.4% от БВП, на Естония - 0.35% и на Латвия - 0.2 процента. Загубата на руския бизнес се оценява на около 0.04% от БВП.


Фирмите за износ извън Русия също ще пострадат от руските мерки, защото излишъкът от продукция ще натисне надолу цените в Европа в добавка към загубите от износа за Украйна.


Евросъюзът е продал на руснаците плодове за 1.26 млрд. евро и зеленчуци за 769 млн. евро през 2013-а, по официални данни на блока. Във връзка с усложнената обстановка Европейската комисия гласува на 18 август спешна подкрепа в размер на 125 млн. евро до ноември за селскостопанските производители. А ден по-късно Полша поиска от Брюксел да внесе официално оплакване в Световната търговска организация срещу руската забрана за внос. Полският министър на икономиката е съобщил за агенция "Ройтерс", че е изпратил запитване по темата до еврокомисаря по търговските въпроси Карел де Гухт, който представлява в СТО членовете на ЕС по всички дела. Полският министър на селското стопанство пък заяви, че в съюза вече текат предварителни консултации по въпроса, обсъден от 28-те страни членки на 22 август. Първото решение за евентуално дело ще бъде взето на 12 септември. Полската информационна агенция ПАП отбеляза, че в този случай особено важно ще е становището и на другите засегнати от ембаргото държави - САЩ, Австралия и Канада.


Еврокомисията гледа доста предпазливо на опцията да изпрати руското ембарго в СТО, защото юристите й се опасяват, че подобен акт би довел до ескалация на търговския конфликт с Москва. На 8 април Брюксел вече започна процедура срещу Русия заради наложената в началото на годината забрана за внос на свинско месо от ЕС.


По сметки на Алианса за европейска логистика (б. а. - европейският транспортен и логистичен сектор генерира годишни доходи в размер на 900 млрд. евро и осигурява работа на над 7 млн. души), руското ембарго върху храните ще навреди на бизнеса на онези фирми, които вече изнемогват от дребните печалби, произтичащи от несигурните разходи за превоз и боледуващите европейски стопанства. Същевременно мощни международни превозвачи и корабни компании дори ще спечелят от забраната на Москва, която се е пренасочила към по-далечни дестинации за внос като Бразилия, Чили и Аржентина. Един от потенциалните печеливши е датският конгломерат A.P. Moller-Maersk Group, който има дълъг корабен маршрут от Латинска Америка директно до Санкт Петербург, както и връзки от Азия до руското пристанище Восточний. Компанията DHL на "Дойче пост" и френската Norbert Dentressangle, които изпълняват широк кръг от дейности - от автомобилни превози до логистика, също биха могли да компенсират загубите от шосеен транспорт с увеличение на корабния и логистичния бизнес.


Иначе маневрите на руския президент Владимир Путин превърнаха поляците в поклонници на ябълковия сайдер. Пред перспективата да загубят най-големия си пазар, на който миналата година са реализирали 677 хил. тона ябълки, най-големите полски вестници призовават населението да консумира повече ябълки и да зареже водката в полза на сайдера. Звезди от шоу-бизнеса, политици и журналисти се изявяват в социалните медии и публикуват във "Фейсбук" и "Туитър" свои selfies, на които ядат ябълки и пият плодови сокове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във