Банкеръ Daily

Общество и политика

Поляците да се готвят за 180% повишение на електроенергията

Полските домакинства да очакват 180% ръст на цените на електричеството през идната година, предупреждава енергийният регулатор на страната и призовава за правителствени мерки както за закрила на потребителите, така и за данъчно облагане на допълнителните печалби на енергийните дружества.

Кабинетът трябва да направи всичко възможно, за да предотврати подобно "драстично" увеличение, посочва в писмо до ред държавни институции, включително и до офиса на премиера, Рафал Гавин - шеф на полската служба за енергийно регулиране. Кореспонденцията е публикувана в портала Oko.press и съдържанието й е потвърдено от надзорника.

Гавин пише, че потребителите трудно ще разберат безпрецедентния ръст на собствените им цени за електроенергия точно когато полските енергийни дружества и производители на въглища отчитат рекордни печалби. Той предлага да се обложат с данък допълнителните приходи, средствата от който след това да се използват за смекчаване на удара върху домакинствата.

Писмото на надзорника, изпратено още в началото на юни, но огласено от световните медии на 19 юли, показва трудния избор, пред който са изправени полските управляващи година преди парламентарните избори, в резултат на инфлационния скок до най-високото равнище за последните 25 години. Полша е първата държава, на която Русия отряза газовите доставки след началото на войната в Украйна. Кабинетът на премиера Матеуш Моравецки също предложи идеята за допълнителен налог на "наднормените" печалби и увери, че планът вероятно ще е готов през идния месец. 

Полският енергиен регулатор смята, че дори цените на електричеството на локалната енергийна борса да намалеят, енергийните ставки за индивидуалните потребители ще скочат със 180% през 2023-а. От началото на юни едногодишните енергийни договори са поскъпнали с 36% - до рекордните 1610 злоти (347 щ. долара) за мегаватчас през миналата седмица. 

Правителството на Моравецки хвърля все повече и повече средства за данъчни облекчения, за снижаване на кредитните разходи и за енергийни субсидии, за да охлади недоволството на избирателите от препускащите цени. На 18 юли то предложи да плаща по 3000 злоти за субсидиране на сметките на всяка къща и жилище, отоплявани основно с въглища, за да помогне на домакинствата да се справят с непосилните сметки.

Прогнозите за най-голямата полска енергийна група PGE са да увеличи брутния си приход преди начисляването на данъци, лихви, амортизации и обезценки до рекордните 11.8 млрд. злоти през идната година срещу очакваните 9.1 млрд. злоти през тази. Печалбата на ENEA пък вероятно ще скочи с 27% през 2023-а. Главният изпълнителен директор на държавната PGE обаче коментира за полския вестник "Жечпосполита" на 18 юли, че енергийните дружества са сериозно затруднени от растящите разходи за въглища, природен газ и разрешителни за въглеродни емисии и няма да отчетат никакви допълнителни печалби. Той повтори призива си към поляците да пестят енергия, защото зимата може да се окаже трудна. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във