Банкеръ Weekly

Общество и политика

Покрай пандемията ДПС излезе с два хода напред

Партиите на Доган и Борисов имат общо не само в идеологически план, но и много други допирателни

Имат ли край скандалите в управлението? Къде отиват парите ни? Кой следи как се харчат средствата от Брюксел? Все въпроси, оставащи без отговор. В социалните мрежи се трупат недоволства. Политолози и социолози се опитват да прогнозират как ще се отразят на изборите догодина обвиненията на укриващия се в Дубай Васил Божков и противоречивите записи с недоказан произход. На фона на всичко това кабинетът на Бойко Борисов продължава да "крета" по отъпканите пътеки. А в Народното събрание "съединението" е преминало в кротко съглашателство. В тази "хармония" си проличава кои са играчите.

 

Възходът на хитрите -

така може да се определи ситуацията с ДПС. Движението добре си постла покрай кризата и подкрепяйки в един или друг момент ГЕРБ, като че ли измести официалния коалиционен партньор във властта - "Обединените патриоти". И докато защитниците на националните интереси се правят малко на обидени, хората на Доган дори вече не крият намеренията си да са в следващото управление. 

Когато в парламента се надпреварваха за смъкването на ДДС за различни стоки и услуги, ДПС успя да прокара своите предложения. "Тяхната" 9-процентна ставка за детските храни и памперсите мина успешно на второ четене, независимо от аргументите на специалистите, че те са предимно от внос и от това ще "намажат" вносителите, а не майките с малки деца.

В свой стил, заместник-председателят на парламентарната им група Йордан Цонев не пропусна да изтъкне, че ГЕРБ са подкрепили и друго тяхно отдавнашно предложение - намалената ставка за книгите.

От своя страна лидерът на НФСБ Валери Симеонов призова законотворците да подкрепят намаляването на ДДС и за туроператорите, а не само за настаняването в хотелите, ресторантите и кетъринга. Той предложи 9% да е ставката и за виното и бирата, за да се подпомогнат български производители. Само че тези патриотични идеи не минаха. И НФСБ и ВМРО се разсипаха да внасят предложения в деловодството на Народното събрание, да демонстрират инициатива, но някак си изпаднаха от представлението с данъка за добавената стойност и не успяха да натрупат особени дивиденти.

Комисии в България дал Бог -

те винаги са били удобен начин да се симулира работа и да не се свърши нищо и половина. Както е известно, за предводител на парламентарната анкетна комисия, която ще контролира как се харчат парите за преодоляване на коронакризата, избраха Йордан Цонев. Заемайки тази позиция, БСП можеше да вдигне голяма шумотевица, а и, поне на хартия, Движението си се води опозиционна партия. Да де, ама повече от месец Цонев мълчи. И широката публика тъне в неведение следи ли нещо, контролира ли, подготвя ли доклади, някакви справки...

Цонев мълчи, но всички знаят, че накрая ще има един отчет, та даже и как ще звучи. Някой от БСП все ще скочи да го разкритикува по време на дебатите, управляващите мълчаливо ще подкрепят "документа" или ще вложат повечко енергия, ако социалистите се разпалят, за ДПС- да не говорим, а "Воля" ще действа по настроение и според перспективите...

Имаме съвсем пресни примери с последните годишни доклади на антикорупционната комисия и на Съвета за електронните медии. В тях никъде не фигурираха ключови за 2019 година скандали. КПКОНПИ си замълча за "Апартаментгейт", а СЕМ не спомена в отчета си нищо за съмненията за политически натиск в Българското национално радио.

Така че от комисията на Цонев не се очаква много, а

на хоризонта се задава още една.

БСП поиска създаване на анкетна комисия, която да провери твърденията на Васил Божков, че от него са искани 20% от печалбата му като такса "помагане" на правителството, както и да прехвърли дял от бизнеса си на определени хора.

В отговор от ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят предложението на червените. Според управляващата партия обаче въпросната комисия трябва да разследва не само връзките на обвиняемия бизнесмен с действащи политици, а да разкрие и "кой създаде Валентин Златев, Баневи, Бобокови, Божков, всичките кредитни милионери, подплатени от кадрите на ДС", защото те били в основата на криминалния преход.

Така или иначе, може да се окаже, че левицата си вкара поредния автогол. Докато Движението категорично заяви, че ще застане зад настояването на ГЕРБ да се разследват последните 30 години. Новината беше съобщена със задоволство от Йордан Цонев, който допълни, че подобно предложение отдавна е било направено не от кого да е, а от Делян Пеевски.

Нещо повече, по думите на Цонев

ГЕРБ приемали поредната идея на ДПС.

"Тук нещата стават както с ДДС-то, някои наши предложения след време ГЕРБ ги осмислят и ги намират за правилни и точни. Ние нямаме проблем. Смятаме, че доколкото има висок обществен интерес по темата за прехода, нужна е такава анкетна комисия, разбира се, с ясното съзнание, че това е твърде сложна и тежка задача, че това е период от време от почти 30 години ", каза зам.-председателят на парламентарната група на ДПС.

Какво пък! Предстоят избори и кога по-удобно време, ако отсега не започне да се рови тук и там. Особено ако "лопатата" е у теб. Всъщност и този театър вече сме го гледали и му знаем края, но очевидно повторенията у нас вършат работа

От цялата история ДПС отново излезе с два хода напред. Май партията на Доган и партията на Борисов имат  общо не само в идеологически план, но и много други допирателни.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във