Банкеръ Daily

Общество и политика

Покрай комисията за Буджака ИТН и ДБ се оплетоха в обвинения

Христо Иванов, "Демократична България"

"Демократична България" и "Има такъв народ" се хвърлиха във взаимни обвинения в лъжи, кадруване, лицемерие и пропаганда. Споровете се разразиха в парламента около създаването на анкетна комисия за нарушения в защитената територия Колокита в полуостров Буджака. Предложението за създаване на комисията дойде от ДПС и ИТН. 

Председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов нарече искането за комисията "пропагандно мероприятие". А председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов му отговори: "В този парламент ми се повръща от лицемери. Христо Иванов си позволи да лицемерничи за пореден път." Йорданов подчерта, че още при преговорите с ДБ от ИТН са заявили, че ще подкрепят комисията за Буджака: "Ние ще подкрепим създаването на тази комисия, както подкрепихме комисията за Росенец. Това е елементарно, ясно и логично. Ще подкрепим и всяка комисия, която четиримата зелени в тази зала предложат, за всяко друго извращение с българската природа, било то на морето или в планината. Ще подкрепим всяка комисия, за да не издевателстват върху българската природа."

"Христо Иванов заяви в нашата парламентарна стая пред пет човека, че той трябва да одобри който и да е кандидат за министър-председател, който предложим, членовете на Министерския съвет и всяко едно бъдещо назначение, иначе губим подкрепата. Ако това не е кадруване, аз съм висок баскетболист. Мая Манолова заяви пред мен и Виктория: "Обещайте му нещо на Христо Иванов и после не го изпълнете." Готов съм да отида на детектор на лъжата, за да потвърдя думите на тези двама лицемери", каза още председателят на ПГ на ИТН.

Според него ДПС и ДБ си "мерят олигарските". От ИТН пък имали достатъчно известен лидер, който няма къща в Буджака. 

"Ами, да. Искате нашите гласове. Те са точно на половина на вашите, но са много ценни. Редно е да съгласуваме хората, които предлагате, ако искате да подкрепим правителството ви. Това не означава, че ние щяхме да имаме право на вето върху ваши решения. Не е зле, ако ще ходите на детектор на лъжата, да кажете и това. Не сме искали дялове, не сме искали порции и недейте да лъжете за това. Просто искахме да знаем за кого ще гласуваме. Публично неведнъж съм казвал, че няма да гласуваме за котки в чувал. Майка ми ме критикува и ми каза, че не допускам, че може да има симпатични хора, които не познавам. И като пример даде министърката по ромските въпроси. Обещах на майка ми, че ще кажа това", посочи на свой ред Христо Иванов.

"Благодаря на Христо Иванов, че си призна, че се е опитвал да кадрува. Ние нямаме нужда от такъв партньор. Моля ви, не ни търсете повече за разговори. Тук имате ГЕРБ, ДПС. Всеки, който твърди, че ние имаме нещо общо с ДПС, трябва да отиде на психиатър", атакува го Йорданов.

А председателят на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова намекна, че лидерът на ИТН Слави Трифонов я е убеждавал да не се кандидатира за кмет на София: "Ето затова настоявах разговорите да се водят публично. Ако исках да падна на вашето ниво, г-н Йорданов, можех да кажа как и срещу какво г-н Трифонов ме убеждаваше да не се кандидатирам за кмет на София. И въпреки това, аз излязох срещу ГЕРБ."

От ИБГНИ заявиха, че ще участват в комисията в името на върховенството на закона. "Правосъдието не може да бъде в ничий интерес, дори и на Христо Иванов. Намерете проблема, изяжте ги с парцалите. Дайте ги на Гешев, ако той още е главен прокурор", обърна се към ДПС и ИТН депутатът от коалицията Николай Хаджигенов.

А Йордан Цонев от ДПС се обърна към ИТН: "Предупредих ви, че и вие ще станете жертва. Защото в Буджака се роди мантрата, че вие сте нещо с нас." Той захапа и "Демократична България": "ДПС даде жертви в битката срещу тоталитарната държава, а вашите родители бяха ръководители в тази тоталитарна държава. Малко срам! Децата не носят отговорност за постъпките на родителите си, но ако не правят като тях."

В крайна сметка парламентът прие създаването на временна анкетна комисия за Колокита, полуостров Буджака. "За" гласуваха единодушно 202 народни представители. Комисията ще работи за срок от 3 месеца, като в нея всички парламентарни сили имат по двама представители. Председател на комисията ще бъде Джевдет Чакъров от ДПС, а за негов заместник бе избран Любен Дилов от ПГ на ГЕРБ - СДС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във