Банкеръ Daily

Румен Радев

Поколения военни и цивилни специалисти превърнаха ВМА в национална институция

S 250 8bdf9f8d f7aa 48a9 93f8 0297005a6002

"Поколения военни и цивилни специалисти превърнаха Военномедицинската академия в национална институция, в която има визия, цели, ред и отговорност." Това каза президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев в словото си по повод 128-ата годишнина от основаването на Военномедицинската академия. Държавният глава участва в тържественото събрание на личния състав на академията.

"В здравната ни система има редица неуредици, често и бездушие, но все повече хора имат вяра във ВМА, защото тук здравето е висша ценност и вие го доказвате с вашите действия всеки ден", заяви Радев. По думите му успехите на академията се дължат най-вече на професионалистите, които работят в нея. Президентът им благодари за това, че "не просто връщат здравето и живота на хиляди българи". "С това, което правите, и начина по който го правите, вие връщате вярата ни за бъдещето на нашата нация", подчерта държавният глава.

"За всички тези години, от моите лични наблюдения, пред очите ми се сменяха оборудването, условията, хората, но едно оставаше непроменено – духът на ВМА, отдадеността, дългът и призванието към пациента, към българските граждани и към България. Точно този дух е ключът към успехите, които постигате днес“, посочи президентът и допълни,  че академията се ползва с доказан авторитет и в чужбина.

Радев изрази удовлетворение от това, че по ефективен начин се разгръща визията, която началникът на ВМА генерал-майор Венцислав Мутафчийски е представил преди назначаването си. Пример за това е реновирането на клиники, запазването и развитието на кадровия потенциал, придобиването на най-съвременно високотехнологично оборудване, прилагането на съвременни и на световно ниво, иновативни методи за диагностика, лечение и рехабилитация. Най-важното е, че паралелно с всичко това, се разгръща мащабна научно-изследователска дейност, отбеляза президентът. По думите му една от най-важните стратегически инвестиции са младите курсанти, бъдещите военни лекари.

Радев прие почетния караул и поднесе венец пред Паметника на загиналите медицински чинове за свободата и обединението на България. Държавният глава разгледа изцяло реновираните клиники по токсикология и онкологична гинекология в лечебното заведение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във