Банкеръ Daily

Общество и политика

Показаха многоцелевия изтребител на САЩ в Граф Игнатиево

За първи път в рамките на съвместната българо-американска подготовка в авиобаза Граф Игнатиево посрещаме многоцелевия изтребител от най-ново поколение на въоръжение в САЩ F-35А, който е изработен по стелт технология. Това каза командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков след демонстрациите на способностите на най-новия изтребител на въоръжение в САЩ.

Атрактивните полети на американските пилоти наблюдаваха президентът Румен Радев, министърът на отбраната Стефан Янев, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, заместник-посланикът на САЩ в България Мартина Стронг, аташето по отбраната на САЩ полковник Шанън Джонсън, народни представители от 44-то Народно събрание. 

Генерал-майор Цанко Стойков припомни, че съвместното сътрудничество между ВВС на България и САЩ води началото си от 2001 г. Тогава за първи път в авиобаза Граф Игнатиево кацна ескадрила А-10 и се проведе първото учение по програмата „Партньорство за мир“. От тогава почти всяка година се провежда поне едно съвместно мероприятие като тренировка, подготовка или учение – посочи той. „Тези съвместни подготовки помогнаха на българските ВВС да бъдат приети като достоен партньор сред военновъздушните сили на страните-членки на НАТО“, заяви командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. 

„През 2004 г., когато България беше приета в организацията на Северноатлантическия договор, българските ВВС буквално от първия ден на членството ни бяха включени в интегрираната система на противовъздушната отбрана и започнаха да носят бойно дежурство по „Еър Полисинг“. Съвместните тренировки помогнаха българските ВВС да надградят бойните си способности и да разработят изцяло нов модел за летателна подготовка“, каза генерал-майор Цанко Стойков. 

„Първото дислоциране на F-35А в Европа е планирано, за да повиши тренировъчните възможности и да укрепи НАТО като съюз“. Това заяви генерал-лейтенант Ричард Кларк, командващият на 3-то командване на Военновъздушните сили на САЩ с отговорности в Европа и Африка, в Рамщайн, Германия. По думите му – България и САЩ имат силни и ползотворни отношения и непрекъснато повишават своята подготовка чрез съвместни инициативи като операция „Атлантическа решимост“, учения на военновъздушните сили като „Тракийски орел“, „Тракийско лято“ и „Тракийска звезда“. 

Приемането на най-модерния многоцелеви изтребител от пето поколение F-35A доказва за пореден път възможностите на Трета изтребителна авиобаза Граф Игнатиево да приема и обслужва всички типове бойни и транспортни самолети от съюзните държави.

Facebook logo
Бъдете с нас и във