Банкеръ Daily

Общество и политика

Поисканата оставка на Караянчева е инструмент в предизборната ситуация, смята Албена Танева

"Поисканата оставка на Караянчева е инструмент в предизборната ситуация". Така коментира пред БНР доц. Албена Танева - политолог и университетски преподавател, подписката с искане за отстраняването на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, подкрепена от 96 народни представители от БСП и ДПС, внесена в деловодството на парламента. Тя подчерта, че искането за оставка може да се гледа и в светлината на търсенето на консолидация на политическите субекти в процеса по-нататък.

"Всички търсят да максимизират своите резултати при изборите, когато и са проведат те, извличайки пределно полезното от една вече хронична криза. ... Въпрос на изключително умение на всяка една от политическите сили е да се държи така, че не просто да е добра в инженеринга, а да е добра в онова, което ще бъде денят, който е след това", смята политологът.

Доц. Танев обясни, че този ден - след изборите - ще е един процес и когато вече има нова конфигурация в следващия парламент, да се справят с излъчването на органите на власт, които да се справят със ситуацията така, че да не попаднат в слаба позиция.

Тя коментира, че в предизборна ситуация  е нормално всяка от политическите сили да се позиционира така, че да е разпознаваема не срещу какво е, а ако бъде тя на власт, кои ще бъдат водещите позиции, около които тя ще изгради управлението. "Ако е опозиционна, също е добре да е разпозната какво ще утвърждава. Истинското политическо лидерство е това, което е разпознато не само в предизборния период, а и след това. С какво лидерите са необходими на избирателите? Това е умението да задържат следовничеството, което означава да се поддържа всеки един политически деец през цялото време, което означава, че ще се държи сметка за почтеността и т.н.", обясни Тонева.

Според доц. Танева евентуалната оставка на Цвета Караянчева няма да задълбочи политическата криза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във