Банкеръ Daily

Общество и политика

Погребаха Дядо Добри

Днес в село Байлово беше погребан дядо Добри. Гробът му е в двора на църквата "Св. св. Кирил и Методий" и само на няколко крачки от малката къщичка, в която той толкова години живя като аскет.

В църквата тази сутрин имаше заупокойна литургия в памет на "светеца от Байлово ", а опелото отслужи епископ Тихон. Да се прости с дядо Добри дойде лично и българският патрирах Неофит.

Ето обръщението на партриарх Неофит: 

Обични в Господа чеда на светата ни Църква,

По човешки скърбим за края на земния път на новопреставилия се дядо Добри (Добре Добрев) и се молим Бог да приеме душата му в селенията на праведните. Там е мястото, което Бог е приготвил за всички, които Го обичат, а знаем, че той обичаше най-много от всичко Господ Иисус Христос и Му служеше с чисто сърце. Чистите по сърце са блажени, защото те ще видят Бога (срв. Мат. 5:8). Затова вярваме, че Христос ще го приеме пред лицето си като истински безсребърник, който за последните 30 години дари всичко, което притежаваше и което събираше пред храмовете в страната. Помним го като най-големия дарител на Патриаршеската ни катедрала “Св. Александър Невски”, както и на няколко други храмове и манастири.

Народът го наричаше “светецът от Байлово” не само заради безкористното му служение и даряване, а и заради чистото изповедание и живеене на праотеческата ни българска православна вяра. Верността му към Църквата и нейните повели беше вярност на праведник, а “споменът за праведника ще пребъде благословен” (Притч.10:7). Така и ще го помним и ще се молим за душата му – праведният безсребърник, който изпълни Божиите повели, без да промени или изкриви дори една буква от Св. Писание и Св. Предание, верен на Църквата и Отечеството си и неуморен в добрината си.

Нека споменът за него ни носи не скръб и тъга, а радост и надежда, че в България светостта и добротворството не са изчезнали, но Бог по молитвите на Св. Богородица и всички светии ще ни дарява и за в бъдеще с благодатните си дарове!

Бог да прости новопреставения дядо Добре!

На 13 февруари на 103-годишна възраст почина дядо Добри. Добре Димитров Добрев, известен като Дядо Добри и наричан от някои Светецът от Байлово,  е български дарител за реставриране и поддържане на много български храмове.  Считан е от мнозина за изключителен духовен пример в българското общество.

Роден е на 20 юли 1914 г. в село Байлово. В продължение на 15 години Добре Димитров Добрев се посвети на това да помага, без да иска нещо в замяна. Около 2000 г. решава да дари всичките си имоти на църквата. Винаги е живял много скромно, в малка пристройка към църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в родното си село. За него се грижеше една от дъщерите му. Някъде от това време датира и неговата мисия за събиране на средства за реставриране на християнски църкви и храмове в цяла България.

Години наред той ходеше всеки ден пеша до София, която е на 32 километра от Байлово, за да събира пари пред храма „Александър Невски“ или пред църквата „Свети Седмочисленици“. С просия в пластмасова чашка старецът е събрал да дари 40 000 лева на „Александър Невски“, 10 000 лева за Байловската черква „Св. Кирил и Методий“ и е направил и дарения от хиляди левове за черквите в Калофер и Поибрене. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във