Банкеръ Weekly

Общество и политика

Погнаха Марешки в навечерието на вота

S 250 e9bad476 f7f0 4481 a3b8 61567f1df1f0

Броени дни преди предсрочните парламентарни избори на 26 март Софийската градска прокуратура (СГП) започна проверка на сочения за сигурен участник в 44-ото Народно събрание Веселин Марешки и партията му "Воля". А дали тя ще доведе до някакви последици за него и евентуалните му депутати ще стане ясно след вота. Правните експерти обаче се обединиха около мнението, че няма пречки за формацията да се яви на изборите, както и да участва във властта.

На 20 март Централната избирателна комисия изпрати сигнал в СГП, че Марешки е нарушил разпоредбите на Закона за политическите партии. Според комисията бизнесменът е вписан като председател на две политически сили. Едната е "Воля", а другата - "Народно движение за свобода и демокрация", регистрирана през 2004 година. Но в норматива е посочено, че "гражданин с избирателни права може да участва в учредителното събрание на политическа партия само ако не членува в друга партия" и това обстоятелство се удостоверява с декларация. Преглед на фирмените дела на двете партии показва, че Веселин Марешки не е сред учредителите на "Либерален алианс", прекръстен по-късно на "Воля". Само че не такъв е случаят с някои от служителите и приятелите му, вписани в кандидатдепутатските листи. Част от тях са сред учредителите на "Народно движение за свобода и демокрация". Такива са Дилбер Вейсалова, която е водач на партийната листа в Кърджали, Гергана Стефанова - оглавила листата в Бургас и Сливен, и Николай Наков, който е трети в Стара Загора. От своя страна Стефанова е първият председател на "Либерален алианс" (сега "Воля"), на който Марешки официално застава начело пет години след създаването му. Оказва се също така, че всеки от споменатите собственоръчно е попълнил и подписал декларация, че не членува в друга политическа формация.

Според юристи има забрана учредителите на партия да членуват в друга, но тя не е подкрепена с никакви санкции, т.е. липсва основание прокуратурата да поиска от съда заличаване на регистрацията на "Воля". Правните експерти са на мнение, че наказателна отговорност може да се търси от подалите неверни декларации, като според Наказателния кодекс санкцията за тях е до две години затвор, а в по-маловажни случаи пробация или от 100 до 300 лв. глоба.

Във вторник (21 март) пресцентърът на "Воля" оповести, че партията е "регистрирана по надлежния законов ред в регистъра, воден от СГС". "Що се отнася до "Национално движение за свобода и демокрация", тя е регистрирана през февруари 2005-а. Съгласно приетия по-късно Закон за политическите партии, НДСД е следвало да се пререгистрира в срок до 30 юни 2006 година. Последователно Софийският градски съд и Върховният касационен съд отказват да я пререгистрират. По този начин на практика окончателно ограничават възможността й да развива дейност и да участва в политическия живот на страната, включително чрез участието на избори. Нито прокуратурата, нито съдът обаче са предприели мерки за заличаването й. Марешки, а още по-малко "Воля" могат да носят отговорност за това", гласи позицията на последователите на предприемача и партиен лидер. Наред с това те отбелязват, че "Няма забрана за членуване в две партии, нито има забрана едно лице да е председател на две партии. Има забрана за това едно лице да е учредител на партия, след като вече е член на друга. Марешки обаче не е учредител на втората партия".

ЦИК разгледа и сигнал за неправомерна агитация на "Воля". Председателят на УС на Регионалната фармацевтична колегия - Бургас, Любима Бургазлиева сезира комисията, че в аптеки на варненеца се извършва агитация в полза на формацията му - служители поставяли пропагандни материали в рецептурните книжки на пациентите. След извършената проверка в шест аптеки в Бургас в три са открити плакати на кандидата за народен представител и партията му. Имало и поставени брошури на "Воля" до всяка каса, посочват от ЦИК. Най-интересен е резултатът от проверката на обект в бургаския квартал "Зорница". При покупка, извършена от представител на комисията, е издадена касова бележка, на чийто гръб е изписано: "ВОЛЯ" - Проект на Веселин Марешки. Същият надпис е фигурирал и на найлоновите торбички, в които се поставят закупените медикаменти. Такива агитационни материали са намерени и в осем варненски аптеки.

На 17 март ЦИК е проверила и няколко обекта в София. Във всички тях е имало поставени плакати с пропагандно съдържание. В новооткритата бензиностанция на Марешки в столицата също раздават касови бонове с "ВОЛЯ" на гърба. На заседанието си преди около седмица обаче Централната избирателна комисия не успя да се произнесе по казуса. Такива решения се вземат с две трети мнозинство от присъстващите членове, а за наказание тогава са гласували 12 срещу петима против (представители на ГЕРБ, ДПС и бившата "Синя коалиция").

Facebook logo
Бъдете с нас и във