Банкеръ Daily

Първан Симеонов:

Погледът на Слави Трифонов към политиката е деветдесетарски

За последните десетилетия няма такива избори - с толкова ниска избирателна активност и до последно да не се знае кой е пръв. Нека не се правим, че не виждаме една от причините за избирателната активност – голяма част от зависимите вотове бяха спрени. На 11 юли се повториха благоевградските избори в национален вариант. Това коментира пред Радио София Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“. Някои от хората не видяха особен смисъл от избори с предизвестен резултат.

Предпоследните данни от ЦИК говорят, че при евентуално коалиране на ПП „Има такъв народ“ ще бъде нужен четвърти, но Слави Трифонов не си го представя така. Той казва и очаква да го следват, предлага самостоятелно правителство, отбеляза още политологът.

Според него е създаден политически микс със синхронни интереси, логично беше да се ползва легитимността на служебния кабинет. Предложението но ИТН обаче поставя другите политически субекти пред свършен факт. Ако другите не го подкрепят – те ще бъдат отговорни за несъставяне на правителство, а проучванията показаха, че при тези избори българите искат повече от преди да има редовен кабинет.

Симеонов коментира дистанцирането на ИТН от партиите на статуквото, въпреки че за премиер формацията предлага Николай Василев:

„В много нови формации има опитни политически лица. Това е част от политическото лицемерие на ситуацията. Претенцията винаги всичко да е ново е част от най-големите проклятия в новата ни история, съдържа грамадна обществена наивност. Явно в лицето на Николай Василев Слави Трифонов е видял експерт и визионер и е заложил на него. Трифонов иска да е полезен за страната си и красиво вярва, че като се състави правителството както трябва – с образовани хора и т.н. – ще се получи. Аз съм малко скептичен, знам, че за политиката трябват много други качества, освен да знаеш езици и да имаш научни публикации. Очевидно от ИТН вярват, че именно Николай Василев подхожда да бъде начело на това правителство.“

По думите на политолога членовете на предложеното правителство са хора, чиято политическа социализация е текла през 90-те години.

"Хората може би това искат след като се умориха от политика, харизма и его при Борисов. Сега народът иска да проявява уважение към някого, който знае повече", коментира още Първан Симеонов.

Той допълни, че моделът на служебния кабинет се хареса и повечето българи очакваха той да бъде продължен. „Неизбежно някои ще сравняват, не е съвсем сигурно, че Слави Трифонов прави най-ефективното нещо“, подчерта политологът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във