Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПОДЗЕМНИЯТ СВЯТ ДАВА ПОЛОВИНАТА ОТ БВП В РУСИЯ

Четиридесет и пет процента от БВП на Русия се произвеждат от икономиката в сянка - такова е заключението в доклада, представен от Съвета за сигурност на страната на президента Борис Елцин. Той бе изготвен от специална междуведомствена комисия, в която участваха експерти от десет министерства. За първи път в държавата се прави толкова мащабно обобщение на размерите на сенчестата икономика, придружено с анализ на нейната структура и движещи сили.


Според световните стандарти


към сенчестия сектор се причисляват всички продукти от т.нар. нерегистрирана икономическа дейност. В Русия обаче под подземна икономика Съветът за сигурност към президентството разбира най-вече бизнеса, който не плаща данъци, занижава печалбите си или просто работи без лиценз. Така обхватът на понятието се ограничава. Тук не спада например доходоносната дейност от незаконни и криминални операции: търговията с наркотици или оръжие, проституцията, а също получаването на доходи, които не са свързани с производство, например рекет и мошеничество. Рекетът, мошеничеството, комарът, проституцията и кражбите Съветът за сигурност отнася към категорията Операции с финансови и нефинансови активи, които не увеличават БВП, но по своята същност са икономически, доколкото водят до преразпределение на националното богатство. Доходите от тези операции съставляват 15-20% от БВП. Така, като се съберат печалбите на неформалния (25%) и незаконния (15-20%) бизнес, се получават доста впечатляващите 40-45% от БВП.


След като на 25 март докладът бе поставен на бюрото на президента Елцин, той даде срок от един месец да се вземат мерки и Съветът за сигурност да разработи план за намаляване процента на сенчестата икономика в страната


Какво съдържа докладът?


Документът с обем от 40 страници веднага бе засекретен. Вестник Коммерсантъ daily обаче успя да се добере до неговото съдържание и разкри любопитни подробности от изводите на експертите. Според изданието разработваните мерки предвиждат на първо място да бъдат ликвидирани икономическите условия, стимулиращи и допускащи съществуването на незаконния бизнес. И на второ - по-ефективно прилагане на предвидените от закона наказателни мерки за неговото пресичане.


Не по-малко интересни са и цитираните в доклада конкретни случаи на съмнителни бизнессделки, извършени от известни и авторитетни групировки. Най-разпространеното прегрешение на руските компании е воденето на двойно счетоводство. В САЩ подобна практика е немислима. Гиганти като IBM, General Electric, Microsoft никога не биха прибегнали до нея. Разкриването на всякакви финансови машинации би предизвикало скандал от международен мащаб, който ще нанесе непоправими белези върху имиджа на компанията. И фактически ще я обрече на позорен банкрут.


Но в Русия


двойното счетоводство е почти задължителна практика


Така например в доклада се посочва, че петролният гигант Сибнефт оперира с цели... 120 сметки! В резултат на това дъщерните предприятия на компанията действат като прикритие за укриване на печалбите. В края на миналата година доста нашумя случаят с дъщерната рафинерия на Сибнефт в Омск, която имаше дълг към държавата в размер на 500 млрд. рубли. За да избегне разрастването на скандала, Сибнефт изплати дълга, но никой не изрече на глас, че компанията фактически не плаща данъци. За сметка на това шефовете й използваха в пресата далеч по-безобидната формулировка просрочване на дълговете.


Фрапиращ е случаят и с Магнитогорския металургичен комбинат. Там от около 2 млрд. щ. долара годишна печалба по неписано правило изчезват минимум 100 млн. щ. долара при износа и не по-малко от 5 млн. щ. долара при доставките на суровини и горива. Никой нямаше и да забележи тази практика, ако между шефовете на металургичния гигант не бе избухнал ожесточен спор за разпределянето на дивидентите от сенчестата дейност.


Незаконните операции на АвтоВаз


също са отразени в доклада. Годишното му производство е 700 хил. автомобила, които след реализацията им трябва да донесат 4 млрд. щ. долара. Проверката обаче установила, че за 1996 г. комбинатът не е платил данъците си и финансовите нарушения са взели безпрецедентни размери. След упражнения натиск от страна на правителството ръководството на АвтоВаз започва през миналата година да плаща всеки месец по 200 млрд. рубли. Кабинетът настоял сумата да бъде увеличена и да отговаря на действителните постъпления. Ако направим това, отговорил директорът, в АвтоВаз ще започне истинска стрелба. Стигнало се дотам, че ръководството на комбината и Министерството на вътрешните работи разработили таен план за внезапна хайка, която да сплаши мафията, пласираща на пазара част от продукцията за своя сметка. От АвтоВаз са отстранени няколко дилъри, а на други са намалени комисионите от 24 на 15 процента. Но резултат не бе постигнат. Също както и при предишните опити за въвеждане на ред в автомобилния комбинат и които струваха живота на няколко от неговите мениджъри.


За цялостната дейност на


двата гиганта на руската икономика


- РАО Россия и РАО Газпром, реална представа няма дори и правителството. Докладът също не хвърля кой-знае каква светлина. В него единствено се констатира постижението на Борис Бревнов. След като седна на шефския стол в РАО Россия, той разкри, че държавният енергиен гигант е превеждал огромни суми по сметки на дребни банки, чийто капитал не ги нарежда даже и в първата банкова стотица. Бревнов се опита да прекрати тази практика и прехвърли основните сметки на компанията в Сбербанк. Победата му обаче бе кратка. Бревнов бе сменен от бившия вече премиер Виктор Черномирдин с аргумента, че не се справял с работата. Всъщност истината е друга. Борис Бревнов стана поредната жертва на апаратните игри в държавния енергиен гигант. Централното ръководство на РАО Россия управлява годишен оборот от 19 млрд. щ. долара, от които живите пари са само 5 процента. Останалите са под формата на полици, бартери, общи финансови сметки и др. Тяхното обращение се осъществява чрез енергийните предприятия от състава на РАО Россия като Мосенерго, Свердловенерго, Иркутскенерго и др.. Но нито Централната банка, нито Министерството на финансите разполагат с пълна статистика за обращението на тези активи. Това дори се оказва невъзможно, тъй като според практиката процентът на сконтиране на полиците при енергетиците се движи в диапазона от 0 до 50 процента!


Най-шумните разкрития


биха могли да се направят, ако някой в Русия успее да изясни колко в действителност е себестойността на руския природен газ и как се изразходват средствата, заделени от Газпром за инвестиционни проекти. Още докато Александър Коржаков бе начело на Съвета за сигурност, неговите помощници се опитали да изяснят тези цифри, като започнали да привикват на разпит счетоводителите на Газпром. Но усилията бързо удариха на камък. Експертите давали противоречиви данни, позовавайки се на различната методика, която използвали. Противно на всякаква икономическа логика те не могли да обяснят как Газпром получавал само 38% от обявената себестойност на продавания природен газ, но въпреки това не банкрутирал, а продължавал да процъфтява.


Нещо повече. Бившият заместник-министър на енергетиката Пьотр Карпов обяснявал, че дори и цената на газа да се намали десет пъти, Газпром пак нямало да се разори!


Докладът на практика се превърна в лебедова песен за Иван Рибкин като шеф на Съвета за сигурност, преди в началото на март да бъде повишен във вицепремиер. Това бе последният жест на президента Елцин към покровителствания от него Рибкин. Всеобщо е мнението, че всичко, до което се докосне Рибкин, никога не бива свършено докрай. През 1996 г. Елцин му поръча да разработи левоцентристка идеология и да създаде левоцентристка партия. На изборите Рибкин шумно се провали. След това Елцин го изпрати в Чечня да постигне мирно споразумение. Отново провал. Докладът за сенчестата икономика трябваше до известна степен да възвърне имиджа на Рибкин. И да го подготви за новите апаратни борби в Кремъл.

Facebook logo
Бъдете с нас и във