Банкеръ Daily

Общество и политика

Подземията на мавзолея стават арт галерия

Подземията на разрушения през 1999 година Мавзолей на Георги Димитров да станат филиал на Софийската градска художествена галерия и пространство за изложби и съхранение на фонда на галерията – това предложение беше прието от общинската комисия по култура и днес се очаква окончателното решение да бъде взето на заседанието на Столичния общински съвет.  Това обяви заместник-кметът по направление "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости" към Столична община Тодор Чобанов.

През 1992 г. мавзолеят на Георги Димитров, който се намира непосредствено над тях, беше съборен. До днес спомен за него носи само една бетонова площадка, която общината предвижда да озелени. Подземните помещения обаче бяха запазени.

"Търси се цялостно решение, което да доведе до подобряване на градската среда и в контекста на конкурса, чиято процедура започна още през 2013 г., много сериозен проблем се оказа подземното пространство под бившия мавзолей, което никак не е малко като площ. Още тогава се оказа, че останките от подземните нива на мавзолея не съществуват в правния мир и започнахме сложен процес по издирване на информация, но нищо не можа да се открие. Тогава изпратихме запитвания до всички институции дали имат претенции към този обект, но те казаха, че нямат и тогава общината изготви акт за собственост", обясни Чобанов.

Според него при реализирането на идеята трябва да се запази "бункерната атмосфера", а мястото да се използва за представяне на съвременно изкуство. В същото време над земята, където е бил мавзолеят и в момента има бетонирана площадка, трябва да се обособи пространство за съвременно изкуство. 

Мавзолеят на Георги Димитров е мавзолей в центъра на София, построен през 1949 г., за да съхранява балсамираното тяло на комунистическия ръководител Георги Димитров. Изграждането на мавзолея започва веднага след смъртта на му е построен за рекордния срок от 6 дни, през което време тялото на Димитров е превозено от СССР до София. Тялото на Димитров остава в мавзолея до август 1990 г., когато то е кремирано и погребано в Централните софийски гробища. Мавзолеят е взривен края на август 1999 г. по заповед на строителния министър от правителството на СДС Евгений Бакърджиев. Първата детонация (в присъствието на министър-председателя Иван Костов и кмета на София Стефан Софиянски) не успява да събори сградата и са необходими няколко експлозии от 21 до 27 август, когато най-сетне тя рухва.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във