Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПОДЪТ НА СВОБОДНИЯ ПАЗАР ПРОПАДА

Продажбата на книжата от Елкабел временно е преустановена (от 29.05 до 2.06) заради предстоящото общо събрание на дружеството на 6 юни. След изтичането на този период търговия с книжата на бургаската фирма отново ще се възстанови, но очакванията на борсовите играчи са твърде разнопосочни. Най-голямата сделка с книжа на Елкабел изненадващо за всички бе сключена точно преди забраната (28 май) за търговия с тях. В четвъртък краен купувач купи пакет от 188 890 акции, или 21.70% от капитала на дружеството при единична цена от 17 000 лв. за акция. Така след близо четири месеца участие на официалния пазар посредниците при продажбата на държавния дял от 60% в Елкабел, БРИБ и Елана успяха да пласират цялата емисия на бургаското предприятие от 522 123 акции при средна цена около 20 000 лв. - 1.5 пъти по-висока от първоначално оферираната.


След това първо преразпределение на собствеността в Елкабел очакванията са търговията с книжа на бургаската фирма да става все по-вяла. И доколкото новото дружество все още не се явява на официалния пазар, не е пресилено да се каже, че той осиротя.


За разлика от официалния пазар свободният живее доста динамично, но пета поредна седмица стойността на книжата, търгувани тук, пада. След рекордните 166 позиции (предприятия), по които се сключиха сделки преди седмица, последните пет борсови сесии се отличаваха с отлив от сделки - бяха търгувани книжата на 127 фирми. На фона на регистрираните 1042 емисии тази цифра е твърде скромна. Но това е резонен резултат, тъй като на повечето дружества мястото им не е на борсата.


Сивите краски, които оцветиха борсовата ни търговия, се отразиха и на индекса Уорбърг, който също задълба надолу. За последната седмица неговата стойност падна с 4.92 пункта (или 3.28%), като основен принос за отрицателния му тренд този път дадоха предприятията от металодобива. Акциите им се обезцениха с 38.56%. С нови 26.72% паднаха и цените на книжата на предприятията от стоманодобива. В периода 25-29 май поскъпнаха единствено акциите на туристическите фирми. Очакването за добър туристически сезон накара много от играчите да попълнят портфейла си с книжа на дружества именно от този бранш. На пода през изминалата седмица се търгуваха акциите на черноморските ни комплекси Албена, Златни пясъци, Дюни и Слънчев бряг при цени от около 12 000 до 18 000 лева. Търсенето на книжа от курортите обаче в повечето случаи превишава предлагането, а сериозната разлика между котировките купува и продава също спъва борсовата търговия.


Интересът към покупко-продажбата на акции от предприятия от химическата и тютюневата промишленост се възвръща и те постепенно се качват към нивата от златния си период.


Продажбата на книжата на Нефтохим предизвикаха истински фурор. Бяха изтъргувани 26 670 книги срещу една повече от прилична цена от 26-28 000 лв. за акция.


Сделката за продажбата на 359 813 акции, или 35% от капитала на Стоманени тръби, също привлече вниманието на борсовите специалисти.


Въпреки оптимистичните очаквания все още на борсата не е сключена нито една сделка с акции на бившите приватизационни фондове. Техните книжа са приемат от големите играчи по-скоро като екзотична инвестиция, отколко като сериозно капиталовложение. Интерес към тях показва по-скоро извънборсовият базар. 531 транзакции за продажбата на 13 314 акции от холдинг Орел-инвест бяха регистрирани в Централния депозитар през миналата седмица. Книжата на Българска холдингова компания и ПФ Център също бяха сред предпочитани за търговия - от тях бяха продадени съответно 9438 и 4151 акции. Обемите на сключените сделки с акции на приватизационни фондове като начало не са малко, но не може и да се говори за някакъв изключителен инвеститорски интерес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във