Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПОДРЕЖДАНЕТО НА ЛИСТИТЕ ВИНАГИ Е ВЗРИВООПАСНО

Михаил Михайлов, член на НИС на СДС и депутат от 38-ото НС, пред в.БАНКЕРЪ


Г-н Михайлов, наближава краят на мандата, и с него и новите избори. Как ще се справи СДС с многото политически грешки в този период?


- За първи път от деветдесета година насам се намираме в предизвестена предизборна ситуация. Това дава възможност на всички политически партии за сериозна подготовка. И дори организации, които едва сега възникват, могат спокойно до изборите да създадат и укрепят своите структури. Затова очаквам много интересна предизборна борба.


Що се отнася до грешките, мисля, че е естествено в процеса на всяка работа да се допускат такива. Вероятно има пропуски в изпълнителната власт, може би са взети не най-точните управленчески решения, може би голяма част от решенията са се забавили...

Питам ви за политическите грешки, за войната с медиите, за информационната надменност?


- Истина, която и аз неведнъж съм признавал, е, че медийната ни политика е слаба. Не може обаче да се каже, че СДС е обявило война на медиите. Аз бих обърнал проблема. По незнайно каква причина медиите се изправят срещу СДС.

Наистина ли не знаете причината?


- Обяснявам си го с това, че за да се продава един вестник, той трябва да е интересен и скандален. Това, което прави в управлението СДС, не е интересно, не може да бъде поднесено като скандална новина. Стабилизацията на държавата или откриването на нови работни места не са информации, които могат да продадат вестника. Но пък скандални новини като Бръмбаргейт, Кръговете в СДС, междуличностните конфликти в управляващата партия са все теми, които вдигат продажбите на изданията. Струва ми се, че оттук идват противоречията в интересите на политици и медии, а не че има някаква война.


Големият въпрос е не защо медиите атакуват СДС, а защо СДС често се оказва догонващ в информацията. Ако този въпрос не се реши, наистина не ни очаква нищо хубаво на изборите. Не може да се случи нещо, СДС да си мълчи, и едва след като медиите информират за него, да започваме да обясняваме. Не мисля, че това е правилният подход. Работата ни с медиите е доста хаотична и непрофесионална. Извършваме реформи, партията организира семинари, а посланията ни в крайна сметка остават неясни и неразбрани. И недоброжелателно настроените към управлението на СДС веднага интерпретират събитията в неблагоприятен за нас план. Както се случи на семинара в Пампорово в началото на лятото. Два дни ние говорихме за много сериозни неща, обсъждахме предизборно партниране, социални програми, нови работни места, здравеопазването... Най-неочаквано в медиите излязоха новини за интриги, караници, противоречия.

И все пак защо толкова години СДС не успява да се справи с медийната си политика?


- Най-важното за работата с медиите е не да се нагърби един човек с тази отговорност, а да се създаде център, който да изготвя посланията и да обмисля начина, по който те да достигнат до хората.


Трябва да отбележа обаче, че през последните няколко месеца тенденцията за намаляване на доверието към СДС вече е спряна. Тя като че ли достигна дъното - до 17,18, 19% (според различните агенции). Моето мнение е, че оттук нататък можем да бъдем оптимисти. Вярвам, че ще успеем да направим необходимото, за да достигнат до хората резултатите, които управлението ни е постигнало.

Хората обвиняват управляващите, че са загубили реална представа за действителността.


- Не е така. Депутатите всяка седмица посещават регионите си и разговарят с хората за техните проблеми. Имат приемни дни, срещи с избиратели и т.н. От друга страна, в цял свят депутатите ги възприемат като по-високомерни. Обяснявам си това с израза на Сартр: Всеки човек е едни малък свят. И ако дори един от проблемите на такъв малък свят не бъде решен, за този човек не е решено нищо. Тук е отговорната задача на политика - да отдели основните, най-важните проблеми на една общност - била тя на местно, или национално ниво. Решенията, с които се отстраняват едновременно проблемите на много хора, са стратегически важните решения в политиката. Точно те променят нагласата на хората.

Няколко поредни успешни предизборни кампании се водеха от Евгений Бакърджиев. В момента има ли такава личност в НИС, която да е готова да поеме отговорността на предизборен стратег?


- До изборите остават седем-осем месеца. В реална предизборна ситуация ще влезем едва след февруари-март догодина. Дотогава политиката на СДС ще е концентрирана около управлението на държавата. Ако успеем да изпълним всички ангажименти, които сме поели в актуализираната програма, това ще е един от основните аргументи за спечелването на изборите. Аз съм убеден, че успехите ни в управлението ще накарат голяма част от избирателите отново да възвърнат доверието си към СДС.


А как СДС ще структурира предизборния си щаб, цялата си стратегия, работата с медиите е въпрос, който все още не сме обсъждали. Той ще стане актуален някъде в края на ноември-декември, не по-рано.

В основата на спадналото доверие е и разделението в СДС. Вие като че ли избягвате този проблем, а именно той може да се окаже фатален на изборите.


- Съгласен съм. Но въпросът е по-различен. Хората са различни и е нормално във всяка организация да възниква междуличностно напрежение. Само че това, което медиите рисуват - кръгове на интереси в СДС, дълбоки конфликти - просто не е вярно.

Каква е истината тогава?


- Истината, както винаги е по средата. Управлението на държавата е процес, който създава напрежение между отделните институции. Това е част от самия процес, от спецификата на работата и аз го разглеждам като нещо нормално. Така възприемам някои разногласия между премиер и президент, между министри и депутати. Имаше например недоволство, че министрите много често вземат прекалено самостоятелни решения. Софийската организация пък се дразни, че недостатъчно се зачита мнението на депутатите.

Ще ви попитам по друг начин - има ли риск напрежението между хората около Бисеров, от една страна, и подкрепящите Костов, от друга, да взриви партията, да речем, при подреждането на листите?


- Подреждането на листите винаги е взривоопасен момент. Аз съм в СДС от десет години и винаги е имало напрежение, когато започнем да ги съставяме. Но искам откровено да кажа, че не очаквам драматизмът този път да надскочи познатото. От шест месеца съм в НИС и със сигурност мога да твърдя, че такива драстични противоречия с ясно изразени крайни позиции, дори и за отношенията ни с ДПС, каквито отразяват медиите, реално не е имало.

Ахмед Доган намеква, че съображенията на Иван Костов по отношение на ДПС са много повече личностни, а не принципни...


- Аз мога да кажа точно обратното. Какво означава да заявиш, че харесваш СДС, ама без Иван Костов, както твърдят Доган и хората му - Осман Октай, например. Че какво по-лично може да има от това? ДПС и СДС са си две отделни самостоятелни партии. Какво им влиза в работата на Доган и Осман Октай Иван Костов?


В политиката човек наистина трябва да е сериозен и да се държи отговорно. Една партия може да ти харесва или не заради идеите, заради ценностите, които отстоява, заради политиката, която води. Крайно време е и у нас да се изгради някаква последователност и приемственост в поведението на политиците. По същия начин не е приемливо днес да си в СДС, утре да си либерал, в други ден да си социалдемократ. А и свърши времето на подобни кариери. Българският избирател вече има изградена политическа памет и на тази убеденост се крепи моят оптимизъм, че СДС ще спечели изборите.

Смятате ли, че мажоритарният избор би могъл да промени нещо в българската политика?


- Не. И то не че съм против мажоритарния вот, а защото в парламентарните избори мажоритарният елемент е много, много слаб. На практика изборът пак ще е за политическа сила. Едва ли в България има повече от двама-трима души, които могат да бъдат избрани мажоритарно. Спомням си, че през 1991 г., когато Гиньо Ганев беше суперпопулярен, в крайна сметка спечели заедно с Емилия Масларова не повече от 0.5 процента. Благовест Сендов, който се кандидатира за президент, също получи нула цяло и нещо. На парламентарните избори през 1994 г. шефът на застрахователна компания Орел Добромир Гущеров, с много пари зад гърба си, се кандидатира като независим кандидат в Стара Загора, което на практика е мажоритарен избор, и получи някакви плачевни резултати, съвсем малко над нулата. Така че настояванията за мажоритарен елемент в изборите не изглеждат много сериозни поне за държава като нашата, която все още се намира в преход. Може би един ден нещата ще се променят и ще изглеждат по друг начин, но не и сега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във