Банкеръ Daily

Финално

Подписват коалиционното споразумение утре

Днес възникна ново напрежение в коалицията, която трябва да излъчи редовно правителство на България. Рано тази сутрин лидерите на преговарящите партии се събраха извънредно в Народното събрание заради несъгласие на БСП с част от текстовете, свързани със законодателството в социалната сфера.

Малко по-късно бъдещите партньори обявиха, че разногласията са изчистени и предстои споразумението да бъде подписано. БСП събира утре Националния си съвет, за да даде мандат на Корнелия Нинова за подписване на документа. „Да, България” вече даде такъв мандат на Христо Иванов.Останалите две формации в "Демократична България" - ДСБ и "Зелено движение" също упълномощиха лидерите си, макар и в оставка, съответно Атанас Атанасов и Владислав Панев.

Зам.-председателят на парламента от "Има такъв народ" Ива Митева заяви, че партията в лицето на председателя си Слави Трифонов също ще подпише документа.

Финалният текст на споразумението, което четирите партии ще подпишат, потвърждава разпределението на силите между тях, съобщи Нова телевизия. Структурата на Министерския съвет ще е разпределена на принципа 10:4:4:3.

„Продължаваме промяната” ще посочи кой да бъде премиерът на страната - това ще е Кирил Петков. Той ще има петима вицепремиери. ПП като мандатоносител ще има двама вицепремиери - един от тях ще е Асен Василев, който ще отговаря за финансите. Освен това той ще е и вицепремиер по еврофондовете. Вторият им вицепремиер ще е Калина Константинова, отговаряща за ефективното управление.

Третият вицепремиерски пост е за Корнелия Нинова. Дали обаче ще е тя - окончателно ще реши Националният съвет на левицата. „Демократична България” ще бъдат представени от Борислав Сандов, който ще е вицепремиер и министър на околната среда и водите. ИТН ще разчита на Гроздан Караджов, който ще е и министър на регионалното развитие и благоустройството.

Четири дни след първата чернова – нови промени в коалиционното споразумение доведоха до спешна лидерска среща по искане на БСП. „Ние имахме забележки по законодателната програма за социалната сфера”, обясни Корнелия Нинова.

След два часа разговори картината се подреди и всички се усмихнаха. „Финалните текстове са готови. Живот и здраве, ще имаме, надяваме се, напълно оторизирано коалиционно споразумение утре до края на деня”, коментира съпредседателят на „Продължаваме промяната” Асен Василев.

„Уточнихме всичко в законодателната програма”, добави лидерът на БСП.

„Няма нито една тема, която да бъде препъни камък, да променя нещо фундаментално”, посочи съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.

„Всяка една страна трябваше внимателно да преразгледа споразумението. В края на краищата - всеки си слага подписа, всеки иска да бъде спокоен. Успяхме да постигнем съгласие за всичко, така че няма никакви проблеми”, обясни Ива Митева от „Има такъв народ”.

За да се стигне до самите подписи, партиите в бъдещата коалиция ще изчакат само още една стъпка - БСП да каже окончателно „да“. Тогава идва ред и на имената в новата власт.

Готов да остане във властта е служебният премиер Стефан Янев. Но като министър на отбраната. „По-скоро да, но зависи от това какви ангажименти са предвидени в този сектор, според споразумението. Нека да кажа, че съм имал предварителен разговор”, обясни той.

Още един представител на служебното правителство вероятно ще запази кабинета си - Бойко Рашков. „Не зная дали ще получа такова. Ако получа, ще мисля внимателно”, уточни силовият вицепремиер.

И без чаканото „да“ на БСП, от „Продължаваме промяната“ са сигурни – ще успеят да направят правителство. „Вървим към предлагане на едно стабилно правителство, което се надяваме да бъде в следващите 4 години”, коментира съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Във финалния вариант на коалиционното споразумение ясно са разписани приоритетите и политиките на новата власт. Всеки министър сам ще избира заместниците си. За по-голяма сигурност мандатоносителят и другите три партии ще изпратят свой съветник в отделните ведомства. Сериозно разместване има при държавните предприятия, като по-голяма част от тях отиват в ръцете на вицепремиерите и министрите от „Продължаваме промяната“.

За свои основни цели бъдещите управляващи са записали преамбюл на споразумението - страната ни да е свободна, силна и просперища. Както и да задава модела за успешна борба с корупцията.

Министър-председателят ще бъде от ПП. От партията ще излъчат вицепремиер и министър на финансите, вицепремиер и министър на ефективното управление. От ПП ще излъчат още министри на образованието (Николай Денков също ще запази поста си), здравеопазването (проф Асена Сербезова), вътрешните работи (Бойко Рашков), отбраната (Стефан Янев), транспорта (Николай Събев), както и ще имат министър на растежа и иновациите (Даниел Лорер) и министър на културата (Тодор Мечкарски).

От БСП ще излъчат социален министър (вероятно Георги Гьоков или Ирена Анастасова), вицепремиер и министър на икономиката и индустрията (Корнелия Нинова), както ще имат министър на земеделието (Стефан Бурджев или проф. Иван Върляков) и министър на туризма (Христо Проданов).

ИТН поемат със свои министри енергетика (Алексанъдр Николов), външни работи (вероятно Димитър Гърдев), вицепремиер и министър на регионалното развитие (Гроздан Караджов), спорт (Радостин Василев).

ДБ – правосъдие (Надежда Йораднова), вицепремиер и министър на околната среда и водите (Борислав Сандов), както и електронно управление (Божидар Божанов).

Под шапката на министър-председателя преминава Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по горите. Към вицепремиера и министър на финансите преминава - Дирекция „Централно координационно звено“. Досега дирекцията беше под шапката на Министерския съвет.

Към Министерството на финансите преминава и Изпълнителна агенция „Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове“.

Вицепремиерът по ефективно управление ще отговаря за Български пощи, които преминават от Министерството на транспорта.

От Министерството на правосъдието се прехвърля Агенцията по вписванията.

Под шапката на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията се прехвърля „Терем холдинг“, "Транспортно строителство и възстановяване" ЕАД от МТИТС.

Закрива се държавно предприятие „Държавна петролна компания ЕАД“.

Под шапката на вицепремиера и министър на външните работи преминава Държавната агенция за българите в чужбина, която досега бе към Министерския съвет.

Дирекция „Съдебна защита“ преминава от Министерство на финансите към министъра на правосъдието.

Към Министерство на здравеопазването преминават всички държавни болници.

От Министерство на икономиката към Министерство на земеделието преминава държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във