Банкеръ Weekly

Общество и политика

Подписи за разпад

Ръководството на СДС сключи предизборно споразумение със старите муцуни от ОДС. Документът, който бе парафиран в четвъртък, е за подкрепа на кандидата за президент Румен Христов. Под него стоят подписите на председателя на предизборния щаб на СДС Борис Марков и на шефа на Координационния съвет на ОДС Иво Цанев.
Въпреки че обединението е наречено „Синя коалиция и ОДС, в него не участва партньорът на СДС - ДСБ. От централата на Раковски 134 обясниха, че до края на седмицата очакват и Иван Костов да подпише. Това обаче едва ли ще се случи, тъй като той отдавна не крие отношението си към Стефан Софиянски (за когото преди време призна, че гласува с отвращение), както и към Евгений Бакърджиев и Александър Праматарски.
Два са възможните варианта за решаване на конфликта в Синята коалиция, който тлее от месец. Единият е анулиране на споразумението с ОДС, под което, както казахме, Костов едва ли ще се подпише. Ако това не се случи, е твърде вероятно СДС и ДСБ да стигнат до развод, който няма да се размине без търсене и изтъкване на вина.
ОДС вече направиха един опит за общо явяване на избори със Синята коалиция, но бяха порязани още преди вътрешния вот. Тогава какво налага подписването на предизборно споразумение сега и съставянето на общ предизборен щаб?
Възможно е СДС да прави пореден опит да получи исканите позиции в листата за общински съветници в столицата. Впрочем скандалът тръгна именно оттам. Разбирателството между седесарите и Костов се изпари, когато сините не постигнаха консенсус по исканата от тях пропорция 1:1 за листите, а ДСБ - 3:2
По стар седесарски обичай свадата обхвана и Раковска 134. Там шефът на предизборния щаб Борис Марков и софийската организация почти влязоха във война, след като той пое преговорите с ДСБ за общинските листи.
Ако СДС не успее да договори исканите места в листите за общински съветници в София, нищо чудно да издигне в последния момент свой кандидат за кмет. Владимир Кисьов загрява още от вътрешните избори. Още по-екзотично би било сините да дадат подкрепа за Стефан Софиянски... А защо не и да закрепят новия си съюз с ОДС с издигането на кандидатурата на Любен Дилов-син за вице на Румен Христов. Подобни ходове обаче биха могли да бъдат оправдани само при едно условие. То е предварителна договорка на ОДС с ДПС за подкрепа на Румен Христов още на първия тур.

Facebook logo
Бъдете с нас и във