Банкеръ Daily

Общество и политика

Подписаха меморандум за популяризирането на българската литература

На официална церемония днес в Министерството на културата министърът на културата в оставка Вежди Рашидов и председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов подписаха Меморандум за развитието и популяризирането на българската литература. 

„Радвам се, че това е една първа крачка, която вече направихме, защото смятам, че трябва да бъдем по-активни в комуникацията помежду ни. Част от мисията на нашето министерство е да подкрепя всички български творци, разбира се, хората на перото са едни от тях и ето че най-сетне имаме подписан и официален документ. Министерството на културата винаги е имало прекрасно партньорство с най-стария и най-масов писателски съюз у нас. И досега, при това не само чрез програми като „Помощ за книгата”, но и чрез Национален фонд „Култура”, подкрепяме българските автори, но се надявам, че ще можем да намерим и нови форми за подпомагане на писателския талант”, отбеляза министър Рашидов.

Той изрази надежда, че ще бъде възстановена традицията на писателските срещи в някакъв по-съвременен вид, защото по този начин се поддържа обмен на идеи и се осъществяват контакти между творците, поощрява се и преводът.

Боян Ангелов благодари за подкрепата и изброи като примери отбелязването на 100-годишнината от гибелта на поета Димчо Дебелянов, за която през 2016 г. бе издаден сборник, организирани бяха кръгла маса и литературно четене в столична галерия; осъществяването на два изключително важни проекта за българската литература – „Азбучникът” и Христоматия със значимите писатели и поети на България, които вече се ползват като учебни помагала.

„Радостен съм, че днес, на тази светла дата, на която се е родил един от най-големите ни поети – Пейо Яворов, подписахме този документ. Тази година предстоят и други важни годишнини, за които също се надяваме че Министерството ще откликне, за да успеем да ги отбележим достойно – 130 г. от рождението на Димчо Дебелянов, 140 г. от рождението на Елин Пелин, 120 г. от рождението Асен Разцветников, 110 г. от рождението на Емилиян Станев - искаме да издадем по един том избрани съчинения”, допълни председателят на Съюза на българските писатели.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във