Банкеръ Daily

Общество и политика

Подписаха анекс, осигуряващ 25% по-високи заплати за медиците

Ръководствата на Българския лекарски съюз и на Националната здравноосигурителна каса подписаха анекс към Националния рамков договор за медицинските дейности 2020-2022 година. Документът беше приподписан от министъра на здравеопазването Асена Сербезова. На подписването присъства и председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Антон Тонев.

Очаква се анексът да гарантира средно 25% по-високи заплати за медиците.

Обвързващи клаузи, които да задължат болниците в срок до 1 август да повишат заплащането на медицинския и немедицинския персонал с анекса също така цените на клиничните пътеки ще бъдат повишени средно с 25%.

В извънболничната помощ личните лекари ще получават до 26 лева на пациент за профилактичен преглед, ако повече от 60% от записаните при тях пациенти преминат през такъв.

Повишава се размерът на заплащането на прегледите при специалисти.

Чрез анекса на рамковия договор се въвежда и възможност за получаване на здравни грижи по домовете.

Здравната каса ще финансира две посещения на медицински специалисти до 14 дни след изписване на новородено от болнично заведение.

"С подписването на анекса смятаме, че промяната на здравната система е в ход", каза министър Сербезова.

По думите ѝ 604 млн. лв. ще се влеят в системата на здравеопазването в полза на пациентите и на медицинските специалисти. Постигнатите приоритети са в областта на профилактиката и превенцията, е-здравеопазването, детското и майчиното здравеопазване, повишаване на заплатите на медицинските специалисти и балансиране на неравенствата в доходите, прозрачност на медицинската дейност, допълни министър Сербезова.

"Промените се правят на фона на всички кризи, но фокусът трябва да остане върху здравето и благоденствието на българите", каза още тя. 

С 31 на сто се повишават средствата в извънболничната помощ, увеличава се броят на изследванията за пациентите, разширават се дейностите, включени в профилактичните прегледи, въвежда се нова клинична пътека за физикална терапия и грижи след лечение на коронавирусната инфекция, повишават се с 38 на сто доходите на общопрактикуващите лекари с цел привличане на млади лекари, обясни министър Сербезова.

"Профилактиката ще се разшири с допълнителни изследвания за лица под и над 18-годишна възраст, като те ще влязат в сила от май", каза Васил Пандов, началник на кабинета на министър Сербезова.

"Повишаването на финансирането в извънболничната помощ цели да се преодолее диспропорцията и да се даде тежест на профилактиката и превенцията вместо на болнично лечение", допълни тя.

Ръстът на бюджета в болничната помощ се базира на ръст на стойността на клиничните пътеки и процедури, посочи още министър Сербезова. По думите й целта е да се намалят свръххоспитализациите, като за тази година са заложени 1.88 млн. хоспитализации. 

Пандов припомни, че болниците, които не постигнат договорените в Колективния трудов договор начални заплати на лекари и медицински сестри, ще работят по клинични пътеки, увеличени с 15 на сто, а не средно с 25 на сто. 

Министерството работи над методика за допълнителна подкрепа на някои болници, които са определящи в даден регион, обясни заместник-министър Петър Грибнев.

"Предстоят промени в спешната помощ, а първият хеликоптер за нуждите й се очаква в края на годината", каза доц. Тонев.

Предвижда се и от линейка, транспортираща пациент, да може да се запазва легло в дадена болница, така че в нея да имат готовност да посрещнат болния, обясни той. "Нашите предизборни програми се спазват с много добро темпо", допълни доц. Тонев.

"В края на годината ще започнат преговори за рамковия договор, по който ще се работи в предстоящите три години и в него ще можем да предложим промени", посочи още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във