Параграф22 Daily

Общество и политика

Подпалвачът на българския център в Битоля се размина само с 8 дни арест

Съдът в Битоля реши, че с подпалването на Културния център "Иван Михайлов" е била създадена "обща опасност" и определи 8 дни арест за подпалвача Ламбе Алабаковски. Както е известно певецът Алабаковски подпали входната врата на центъра в града в ранните часове на 4-ти юни.

Искането за арест бе на прокуратурата с мотива, че извършителят може да се укрие и да избяга от правораздавателните органи. 34-годишният Алабаковски има двойно гражданство - македонско и американско.

Певецът е обвинен, че с действията си е "създал обща опасност".

Според журналиста Любчо Нешков извършеното от Ламбе Алабаковски срещу българския културен център в Битоля не е солова акция. „Случващото се между двете страни е абсолютно недопустимо. Основна вина носят властите в Скопие, които толерират дори с поведението си – имам предвид политическия елит – подобно поведение. Извършеното от Ламбе Алабаковски в никакъв случай не е солова акция. Още повече, че той е известна личност. Неговият брат е част от структурите за сигурност в града”, подчерта той. 

Веднага след инцидента българският министър на външните работи Теодора Генчовска посети Битоля и изрази подкрепата си за членовете и ръководството на Културния център "Иван Михайлов".

Това е поредното посегателство в РСМ срещу български представителства и символи.

През последните месеци имаше поругаване на исторически паметници, на българския национален флаг и издигане на транспаранти с вулгарни послания срещу страната ни по време на спортни събития.

Facebook logo
Бъдете с нас и във