Банкеръ Daily

Общество и политика

Подновиха търсенето на черната кутия на падналия МиГ-29

Военните подновиха търсенето на останките и на черната кутия на падналия в Черно море изтребител МиГ-29.

Припомняме, че операцията беше прекратена на 14 юни, заради влошените хидрометеорологичните условия в района. А инцидент се случи на 9-ти юни, при който загина един от най-добрите военни пилоти майор Валентин Терзиев. След като неговата смърт бе официално обявена, то операцията от спасителна за пилота се превърна в издирвателна за самолета и черната кутия.

Операцията по издирване ще продължи с участието на минен ловец "Цибър" и екип и оборудване на фирма "Хидроремонт" ООД, твърдят от ВМС. Други два катера ще са в готовност за допълнително усилване, при необходимост.

Издирването ще продължи с обследване на дъното в район с площ 3,5 кв. км, в който аналитично, с висока вероятност е определеното място на катастрофата, а след обследването ще се извърши класифициране на откритите цели. Главна задача на издирването е локализиране на мястото на катастрофата, посредством откриване на части от самолета, което да послужи за изходни данни за откриване на черната кутия, посочват още от българските Военноморски сили.

"Колкото по-бързо открием и извадим черната кутия на самолета, толкова по-голям е шансът да допринесем за изясняване на причините за инцидента", обяви на 11 юни шефът на ВМС, а само ден по-рано военният министър Георги Панайотов обяви, че ако черната кутия не бъде открита до 4 дни, то информацията в нея може да се окаже унищожена. 

Черната кутия, която се намира между двигателите на самолета и е с големината на кутия за обувки, би трябвало да съхранява информацията за целия полет като височина, скорост, параметри на двигателите. В нея има и рекордер, който може да е записал последните думи на пилота.

Facebook logo
Бъдете с нас и във